Ilman paikallishallinnon johdon sinnikkyyttä koronan ja sodan aiheuttamat vahingot Euroopassa olisivat olleet paljon nähtyä pahemmat niin humanitaarisesti kuin energiahintojen nousun kannalta, sanoo EU:n alueiden komitean puheenjohtaja Apostolos Tzitzikostas Kuntalehdelle antamassaan haastattelussa.

Tzitzikostas vieraili perjantaina Suomessa ja oli vieraana niin Kuntaliiton Huomenta kunnat -lähetyksessä kuin Espoossa järjestetyssä Eurocities-tapahtumassa.

Euroopan kaupunkien yhteistyö mahdollisti sujuvan neuvojen kysymisen ja avun toimittamisen, kun sota Ukrainassa alkoi, Tzitzikostas sanoo.

-Alueiden komitea pyysi komissiota laatimaan suunnitelman energia-avusta alueille ja kaupungeille hintojen räjähdysmäisen nousun takia.

Paljon keskustelua herättänyt kysymys on, onko EU toiminut riittävän ripeästi ja jämäkästi sodan sytyttyä, kun se on auttanut Ukrainaa ja laatinut pakotteita Venäjällä.

Tzitzikostas muistuttaa, että esimerkiksi sodan pakolaisten vastaanottamisessa Eurooppa on toiminut merkittävästi näkyvämmin ja aktiivisemmin kuin vuoden 2015 pakolaiskriisissä.

-Eurooppa viisastuu kriiseistä. Tietysti haluaisin nähdä Euroopan toimivan paljon tehokkaammin ja nopeammin, ja uskon että niin tulee tapahtumaan. Niin koronapandemian kuin sodan aikana Eurooppa on osoittanut johtajuutta.

Katso Apostolos Tzitzikostasin haastattelu klikkaamalla kuvaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*