Ennakkoäänestysaikaa ei pidennetä aluevaaleissa, kuten tehtiin kuntavaaleissa. Pitkiä jonoja viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä halutaan välttää, oikeusministeriöstä kerrotaan. Kuva: Ville Miettinen

Aluevaalien ehdokasasettelu päättyy tänään. Ehdokashakemukset jätetään aluevaalilautakunnille klo 16 mennessä. Ehdokasasettelu vahvistetaan torstaina 23.12.

Vaalipäivä on 23. tammikuuta.

Nopeasti pahentuneesta koronatilanteesta huolimatta vaalien siirtämisestä ei ole edes keskusteltu, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä (OM) kertoi tiistaina toimittajille OM:n aluevaali-infossa.

Kuntavaalit siirrettiin aiemmin tänä vuonna koronatilanteen vuoksi huhtikuusta kesäkuuhun.

Jääskeläinen muistuttaa, että turvallisuustilanne on nyt olennaisesti toisenlainen koronarokottamisen ansiosta. Viime talvena vain pieni osa kansalaisista oli saanut rokotteen.

– Rokoteakttavauus on avain siihen, että emme enää keskustele vaalien siirtämisestä, Jääskeläinen sanoi.

Toinen muutos kuntavaaleihin verrattuna on alueellisten suositusten aiempaa merkittävmpi rooli, sanoo neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen oikeusministeiröstä.

Kuntavaaleissa turvallisuustoimet olivat yhdenmukaiset kaikkialla, ja paikkakunnilta, joissa koronaa ei juuri ollut, tuli palautetta toimenpiteiden työläydestä, jotka veivät huomiota varsinaisilta vaalijärjestelyiltä, Huotarinen sanoi.

Äänestyspaikoilla ei edellytetä koronapassia. Maskipakkoa ei ole, mutta suosituksia toivotaan noudatettavan.

Aluevaalien ennakkoäänestysaika on kotimaassa 12.-18.1.2022 ja ulkomailla 12.-15.1.2022.

Ulkoäänestyspaikkoja nähtäneen selvästi vähemmän kuin kuntavaalien kesäisissä olosuhteissa, mutta kesällä koettuja drive in -pisteitä kuitenkin suunnitellaan jonkin verran. Ennakkoäänestyspaikkoja koko maassa on noin 900, ja Helsingissäkin, jossa ei vaaleja käydä, on kolme äänestyspaikkaa muiden hyvinvointialueiden äänioikeutetuille.

Ministeriöstä korostetaan äänestämisen turvallisuutta.

-Jos verrataan ruokakaupassa käyntiin, tämä toimitus on nopeampi ja turvallisempi. Meillä on käsitys, että verrattuna moniin muihin toimintoihin äänestäminen on matalan riskin toimintaa kuitenkin, Arto Jääskeläinen sanoi.

Lue lisää aluevaaleista täältä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Aluevaalien siirto on nyt erittäin peusteltu ja välttämätön toimi. Ehdokkaana ja myös riskiryhmiin kuuluvana en voi tehdä ihmisten parissa vaalityötä. Tämä tosiasia on on tiedostettava maamme päättäjien pikaisesti. Siksi aluevaalit on pakko siirtää.

    Jääskeläinen ei ole lukenut blogejani tai Uuden Suomen blogejani, olen jo pitkään kirjoittajana tuonut esille aluevaalien siirtämisen välttämättömyyden. Yhdenvertaisuus ja demokratia eivät voi toteutua kulkutauiten aikana.

    Olen koettanut saada mielipidekirjoituksia aluevaalien siirrosta eri medioihin. Haluan asioissa tuotavan esille tosiasiat, mitkä kaikki vaativat monille hengelle ja terveydelle vaarallisten aluevaalien siirtoa.

    Demokratia ei aluevaalien siirrosta vaarannu. Mutta kulkutautiaikana pidetttävissä vaaleissa demokratia ja yhdenvertaisuus eivät toteudu. Päättäjien on pikaisesti tiedostettava tosiasiat ja siirrettävä aluevaalit.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*