SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne haluaa arviointeja, selvityksiä ja niiden kautta päätöksiä aluehallinnon saamiseksi palvelemaan paremmin kuntalaisia ja yrityksiä.

– En todellakaan ole tyytyväinen siihen, miten aluehallinto toimii esimerkiksi työttömyyden hoidossa, Rinne sanoo Kunta.tv:n haastattelussa.

Kuntarakenteen muutoksessa Rinne näkee kaksi tietä.

– Vaihtoehdot ovat Ranskan malli jossa on pormestari, sihteeri ja vaakuna tallella, tai jatkaminen huomattavasti isommilla kunnilla, joilla on enemmän tehtäviä.

Rakenneuudistusta tarvitaan Rinteen mielestä myös valtionhallinnossa. Hän sanoo yllättyneensä yhdeksänkuisen ministerinpestinsä aikana siitä, kuinka siiloutunutta valtion ylätason hallinto on.

– Jokainen ministeriö ja virasto katsoo omasta näkökulmastaan, ja kokonaisnäkemys puuttuu. Tähän pitää löytää uusia vaihtoehtoja.

Rinteen mukaan hyvällä keskittämisellä voitaisiin sekä parantaa palveluja että säästää valtion rahaa esimerkiksi ICT:ssä.

– Olemme arvioineet, että 250 miljoonaa euroa voitaisiin löytää säästöjä näistä hankkeista.

Rinne ei osaa sanoa, tarvitaanko seuraavassa hallituksessa erikseen kuntaministeri kuntien asioita hoitamaan. Joka tapauksessa SDP haluaa seuraavaan hallitukseen rakennetun ympäristön ministerin.

– Sillä on merkitystä myös kuntien ja alueiden tulevaisuuteen sillä lailla että joka puolella Suomea säilyy kasvun edellytykset ja ihmisten mahdollisuudet saada palveluita.

– Se olisi uusi yhdistelmä maankäyttöä, liikennettä ja osin ympäristöasioita – mutta ympäristöministeristä emme ole valmiita luopumaan.

Rinteen johtama valtiovarainministeriö esitti maaliskuussa, että kuntataloutta pitäisi sopeuttaa kahden miljardin euron edestä.

– Täytyy muistaa, että tämä säästötavoite on rakennettu ikään kuin staattiseen tilanteeseen, että talouskehityksessä ei tapahdu mitään. Uskomme että vientivetoisen talouskasvun kautta löydetään kasvu, jolla päästään tilanteeseen jossa tällaisia leikkauksia menoista ei tarvitse tehdä.

Antti Rinteen haastattelu Kunta.tv:ssä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä