Arkistokuva: VNK / Laura Kotila
Vaaleja ei voi siirtää, koska silloin ei tuoreille maakuntavaltuutetuille jää tarpeeksi aikaa uuden maakunnan kannalta erittäin suurten päätösten tekemiseen, sanoo Anu Vehviläinen.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., tyrmää ajatuksen maakuntavaalien siirtämisestä ensi kevään eduskuntavaalien yhteyteen. Maakuntavaalit on määrä pitää lokakuun lopussa. Vaalien lokakuussa pitämisen edellytys on, että maakunta- ja sote-lait hyväksytään kesäkuun loppuun mennessä.

Lain käsittelyn aikataulu on erittäin tiukka, ja torstaina tuoreimman keskustelun vaalien ajankohdasta käynnisti sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen, joka arvioi, että aikataulu ei salli lakipakettien riittävän perusteellista arviointia.

Torvinen toivoi, että vaalien ajankohtaa vielä harkittaisiin.

– Todellakaan ei ole keskusteltu siitä, että vaaliajankohta olisi muu kuin ensi lokakuun loppu, ministeri Vehviläinen sanoo Kuntalehdelle.

Vehviläisen mukaan ajatus on mahdoton, koska maakunnan kannalta kriitisten päätösten tekemiseen ei jäisi tuoreille maakuntavaltuutetuille riittävästi aikaa, jos vaalit pidettäisiin vasta keväällä 2019. Maakuntien toiminnan on määrä käynnistyä vuoden 2020 alussa.

– Demokraattisesti valituilla päättäjillä, maakuntavaltuutetuilla ei riitä muutama kuukausi aikaa tehdä päätöksiä, Vehviläinen sanoo.

– Hehän pääsisivät käytännössä töihin aikaisintaan kesäkuussa 2019. Käytännössä olisi vain muutama kuukausi aikaa päättää koko maakunnan toiminnan hallinnon perustasta, taloudesta, johtamisjärjestelmästä, henkilöstösiirrot, kaikki tarvittavat sopimukset, maakuntastrategia, palvelustrategia, sote-palveluverkko, talousarvio, valita johtajat.

– Siihen kokonaisuuteen ei riitä muutama kuukausi, ministeri sanoo.

”Kokoomus ei haraa vastaan”

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen reagoi torstaina Twitterissä Torvisen ulostuloon kannattamalla ajatusta.

Tänään kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen sanoi Verkkouutisille, että ”puolue ei haraa vastaan”, jos vaalien siirtäminen näyttää tarkoituksenmukaiselta.

Kuntalehti kysyi asiasta perjantaina kaikilta kokoomuksen kansanedustajilta. Heistä viisi vastasi.

”Helpottaisi vaalisumaa”

Maakunta- ja sote-uudistusta julkisesti viime aikoina vastustanut Elina Lepomäki on vaalien siirtämisen kannalla.

– Sote-maakunta-uudistuksen päätöksentekoaikataulu on erittäin tiukka, Lepomäki vastaa Kuntalehdelle.

Saara-Sofia Sirenin mukaan vaalien siirtämistä pitäisi harkita juuri aikataulusyiden takia.

– Yhdistämisellä olisi myös muita hyötyjä, esimerkiksi hyvin todennäköisesti parempi äänestysaktiivisuus. Jos tällaiseen harkintaan päädytään, toivoisin, että puolueet pystyisivät samalla sopimaan keskenään järkevät pelisäännöt ehdokasasetteluun. Ei ole toivottavaa, että samat ihmiset vaikuttavat vaalien jälkeen kaikilla kolmella hallinnon tasolla.

Samasta asiasta muistuttaa Markku Eestilä, jonka mukaan siirtämällä vaalit kevääseen 2019 vältettäisiin vaalisuma.

– Vielä parempi olisi, että kansanedustajaksi ja maakuntavaltuutetuksi päässyt joutuisi valitsemaan, kummassako aikoo työskennellä, Eestilä sanoo.

”Voidaan elää”

Mia Laiho ei suoraan esitä vaalien siirtämistä Työtä on paljon ja kokonaisuus on suuri, mutta tavoitteena on saada lait päätöksentekoon suunnitellusti.

– Sen eteen tehdään jatkuvasti töitä. Jos esille nousisi sellaisia asioita, jotka viivästyttäisivät lakien käsittelyä, niin seuraava luonnollinen ajankohta vaaleille olisi eduskuntavaalien yhteydessä, Laiho vastaa.

Pia Kauman mukaan olisi hyvä, jos vaalit siirrettäisiin, ”mutta nykyisellä suunnitelmallakin voidaan tarvittaessa elää”.

– Olettaen että soten valinnanvapauslakiin ei tule olennaisia muutoksia. Tätä päästään arvioimaan kesäkuussa.

Kauma muistuttaa, että vaalit ovat aina suuri ponnistus ehdokkaille, myös taloudellisesti.

– Niille, jotka ovat ehdokkaina sekä maakunta- että eduskuntavaaleissa eli kaksissa peräkkäisissä vaaleissa, ehdokkaanaoloaika tai oikeastaan vaalikampanja-aika tulee olemaan poikkeuksellisen pitkä ja raskas, Kauma sanoo.

– Äänestäjän ja vaalien kannalta taas voi olla aika vaikeaa yltää suuriin äänestysprosentteihin, jos lyhyen ajan sisällä pitää mennä vaaliuurnille moneen kertaan. Toukokuussahan pidetään myös eurovaalit. Eli liian monet vaalit saattavat tuottaa vaaliväsymystä. Myös itse substanssin eli sote- ja maakunta-asioiden valmistelu vie oman aikansa.

Vehviläinen: ”Työläs kevät”

Vehviläinen näkee, että vaalien siirtämistä helppona pitävät eivät välttämättä tiedä, mistä kaikesta ensimmäiset maakuntavaltuustot joutuvat päättämään. Hän korostaa, ettei viittaa tällä hallituspuolueiden edustajiin.

Vehviläinen muistuttaa, että kun uudistuksen voimaantuloa siirrettiin vuodella viime kesänä, vaalipäivän määrittämiseksi tehtiin kova virkamiestyö.

– Vaalipäivä ei ole mistään hatusta vedetty.

Vehviläinen myöntää, että lakien käsittelyssä ei ole yhtään löysää aikaa, mutta keskusteluissa valiokuntien jäsenten kanssa on syntynyt tuntuma, että ripeästi töitä tekemällä pystytään käsittely viemään loppuun kesäkuussa.

– On totta edessä on työläs kevät näissä valiokunnissa joissä näitä [lakeja] käsitellään.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*