Luottamushenkilöiden erottamisesta säädetään kuntalaissa. Kuva: Pixabay

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti asettaa tilapäisen valiokunnan selvittämään, että onko apulaispormestari Ilkka Sasilla (kok.) edelleen valtuuston luottamus.

Kun kyseistä pykälää koskeva keskustelu aloitettiin, niin kuva Ilkka Sasista ilmestyi videokokoukseen osallistuneille ja sitä seuranneille katsojille.

– Ensimmäinen puheenvuoro, valtuutettu Sasi, olkaa hyvä, valtuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen (sd.) aloitti.

– Kiitos, ilmoitan esteellisyydestäni tähän pykälään, Ilkka Sasi vastasi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Esteellisyysasia nousi tämän jälkeen uudestaan esiin, kun mietittiin, miten voi osallistua pykälän käsittelyyn, jos on kuultavana oikeudellisen prosessin aikana.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tapaus koskettaakin eri tavoin valtuutettuja. Rikosepäilyistä ensin kertoneen Aamulehden mukaan epäillyt rikokset sattuivat kaupunginvaltuuston pikkujoulujen jälkeen Tampereella viime vuonna. Pikkujoulut järjestettiin Raatihuoneella, minkä jälkeen osa kaupungin edustustilassa juhlineista jatkoi iltaansa muualla yöelämässä, Aamulehti kertoo.

Sasia epäillään seksuaalisesta ahdistelusta ja alkoholirikoksesta.

Tampereen kaupungin lakiasiainjohtaja Laura Klami selvensi valtuutetuille esteellisyysasiaa.

– Valtuutettu valtuustossa on esteellinen käsittelemään asiaa, joka koskee henkilökohtaisesti häntä tai hänen hallintolaissa tarkoitettua läheistään.

– Yleensä valtuutetun esteellisyys valtuustossa edellyttää ihan henkilökohtaista asianosaisuussuhdetta tähän käsiteltävään asiaan, Klami jatkoi.

Lopulta Sasin lisäksi kukaan muu ei ilmoittanut esteellisyydestään.

Kuntalain mukaan

Valtuuston luottamusta tai sen puutetta apulaispormestariin selvitetään siis nyt tilapäisen valiokunnan voimin.

– Tilapäisen valiokunnan selvitys tulee tuoda viimeistään 16.9.2024 valtuuston käsiteltäväksi, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Nurminen ilmoitti kokouksessa.

Tilapäisen valiokunnan tulee laatia selvitys siitä, onko apulaispormestari menettänyt valtuuston luottamuksen ja mikä on mahdollisen luottamuksen menettämisen peruste.

Valiokunnan on kuultava apulaispormestaria sekä pyydettävä kaupunginhallitukselta lausuntoa. Lisäksi se voi halutessaan pyytää asiantuntijalausuntoja.

Valiokunnan puheenjohtajaksi valtuuston kokouksessa nimettiin Mikko Aaltonen (vas.) ja varapuheenjohtajaksi Vilma Järvisalo (vihr.).

Tilapäiseen valiokuntaan valittiin seitsemän jäsentä ja heille varajäsenet.

Luottamushenkilöiden erottamisesta säädetään kuntalaissa. Valtuusto voi erottaa apulaispormestarin, jos hän ei nauti valtuuston luottamusta.

Luottamuksen selvittämistä ja mahdollista erottamista varten tulee valtuuston asettaa tilapäinen valiokunta valmistelemaan asiaa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*