Saksan kaupunkiiiton puheenjohtaja Stephan Articus. (Kuva: Jussi Tuormaa)

AUGSBURG Saksaan on virrannut ennätysmäärä pakolaisia, ja määrä on ennusteiden mukaan on kasvamassa jopa 800 000:een vuoden loppuun mennessä. Pakolaisia aiotaan jakaa kaikkiin kuntiin.

Pakolaistulva pääsi yllättämään viranomaiset Saksassa, vaikka sitä tiedettiinkin odottaa. Turvapaikan hakijoiden vastaanottokeskukset ovat täyttyneet nopeasti, ja hätämajoitusta on jouduttu järjestämään jopa teltoissa. Kansalaiset ovat kuitenkin rientäneet apuun, tarjonneet pakolaisille vettä ja leipää, ja luvanneet jopa ottaa majoituksen kontolleen.

– Kansalaismielipide on kääntynyt täällä Saksassa pakolaisia kohtaan entistä myönteisemmäksi, arvioi Stephan Schiele, maahanmuuttajien ja pakolaisten asioita ajavan Tür an Tür (Naapurien kesken) -kansalaisjärjestön toiminnanjohtaja Ausgburgissa.

– Kun 10 vuotta sitten kerroin tutuilleni työstäni vapaaehtoisten organisoimiseksi pakolaisapuun, he olivat vähän torjuvia. Nyt lähes kaikki ovat ilahtuneen uteliaita – ja pyytävät kertomaan lisää, kertoo Margot Laun, järjestön vapaaehtoistyöstä vastaava.

– Saan joka päivä 2–3 tarjousta ihmisiltä, jotka haluaisivat tehdä jotain pakolaisten hyväksi.

Saksan kaupunkiliitto Städtetag on jatkuvasti vedonnut osavaltioihin ja liittovaltioon kuntien tukemiseksi odottamattoman suuresta pakolaistulvasta selviämiseksi. Samalla se on uskonut kuntien myös kykenevän vastaamaan pakolaiskriisin moraalisiin velvoitteisiin ja taloudellisiin haasteisiin.

– Se on valtava haaste, toteaa Stephan Articus, kaupunkiliiton toiminnanjohtaja.

– Olemme maa, jolla on paljon potentiaaleja myös epätavallisten tilanteiden hallitsemiseen.

Jussi Tuormaa

Lue koko artikkeli tuoreesta Kuntalehdestä 9/2015

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*