Skotlannin paikallishallinnon liitto COSLA pettyi Brexit-tulokseen, sanoo COSLA:n presidentti David O'Neill. (Kuva: Ville Miettinen)

Paikallishallinto on ytimessä, kun Britannian tulevaisuuden suuntaviivoja aletaan piirtää ns. Brexit-päätöksen jälkeen, arvioi Englannin paikallishallinnon liitto Local Government Association (LGA).

– Englannin kuntien on päästävä neuvottelupöytään, kun päätetään siitä, miten EU:n lainsäädäntöä korvataan osana eroneuvotteluja. Paikallishallinnon mukanaolo on elintärkeää, LGA totesi lausunnossaan sen jälkeen, kun kansanäänestyksessä enemmistö kannatti Britannian eroa Euroopan Unionista.

Kunnat muistuttavat, että EU:n lait ja säännökset vaikuttavat useisiin kunnan toimintoihin, kuten jätehuoltoon, työllisyyden hoitamiseen, kuluttajasuojaan ja ympäristökysymyksiin, ja että palveluista huolehtimisessa jatkossa valtaa pitää antaa kunnille.

– Ei voida olettaa, että valta vain siirretään Brysselistä Westminsteriin [Britannian parlamentille]. Jos palvelut tuotetaan paikallisesti, myös niistä päättämisen pitää tapahtua paikallisesti, LGA näkee.

Liitto muistuttaa myös, että EU:n Englantiin myöntämä 5,3 miljardin punnan (6,9 mrd. €) uudistusrahoitus ulottuu vuoteen 2020 saakka.

– On tärkeää, että hallitus takaa tämän rahoituksen jatkumisen, jotta kasvua tukevat hankkeet ja paikallinen talous ympäri Englantia eivät jämähdä, LGA lausuu.

EU:n tukema Cornwall
äänesti EU:sta ulos

EU:n myöntämä tuki herätti huolta Englannissa paikallishallinnon tasolla välittömästi äänestystuloksen selvittyä.

Cornwallin maakunta julkaisi välittömästi tiedotteen, jossa se vaati pikaista vahvistusta sille, että EU:n myöntämät tuet saadaan täysimääräisenä ja että vastaisuudessa maakunta saa vastaavaa tukea Britannian hallitukselta.

– Vaadimme, että Cornwall saa jatkossa vastaavaa tukea kuin nyt EU:lta. Tuki on ollut runsaan 10 vuoden ajan keskimäärin 60 miljoonaa puntaa (78 milj. €) vuodessa, lausunnossa todettiin.

Vahvasti EU:n tuesta riippuvaisessa Cornwallissa enemmistö äänesti EU:sta lähtemisen puolesta.

LGA:lla ei kantaa, COSLA pettyi

LGA ei ottanut virallista kantaa puoleen tai toiseen järjestönä, mutta Skotlannin paikallishallinnon järjestö COSLA (Convention of Scottish Local Authorities), jossa on edustajia halki puoluekentän, kannatti EU:ssa pysymistä.

– Meillä on johtava rooli ja vahva vaikutus Euroopassa, joten olemme luonnollisesti pettyneitä, COSLA:n presidentti David O’Neill sanoi.

– Meidän on nyt harkittava, kuinka tästä edetään. Epäilemättä vie aikaa määrittää yksityiskohtaisesti, mikä vaikutus EU:sta lähtemisellä on.

Myös Alueiden komitea pettyi

Euroopan Alueiden komitean puheenjohtaja Markku Markkula oli hänkin pettynyt Brexit-tulokseen.

– Alueiden komitea pitää tulosta valitettavana mutta kunnioittaa sitä, Markkula totesi komitean lausunnossa.

Markkula muistuttaa, että päätös osuu hetkeen, jolloin Euroopan lisäksi koko muu maapallo pohtii, kuinka keskittää voimat vastaamaan sosiaalisiin, taloudellisiin ja ympäristön haasteisiin.

– Siirtymäaikana ja kauan sen jälkeen jatkamme yhteistyötä Yhdistyneen kuningaskunnan paikallishallinnon kanssa, Markkula sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*