C21 kokoontui Helsingin kaupungintalolla. Seuraava kokoontuminen ryhmällä on helmikuussa. (Kuva: Ville Miettinen)

Sote-uudistus tarvitaan, mutta kasvu- ja elinvoimapalveluista on suuri huoli.

Suunnilleen näin voi tiivistää Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren koolle kutsuman 21 suurimman kaupungin kokouksen annin Seinäjoen kaupunginjohtajan Jorma Rasinmäen, Porvoon kaupunginjohtajan Jukka-Pekka Ujulan ja Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran mukaan.

– Todettiin että kunnissa on erittäin vahvasti osaaminen ja asiantuntemus. Siitä oltiin hämmästyttävän yksimielisiä, Rasinmäki viittaa kasvupalveluihin.

– Keskustelu oli perinpohjaista ja erittäin yksituumaista, luonnehtii Ujula.

Aiemmissa kannanotoissa suurimmat kaupungit ovat vaatineet kasvupalvelujen järjestämisoikeutta myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

C21:n virallisessa kannanotossa tätä ei suoraan vaadittu. Kannanotossa todetaan: ”Sote- ja hallintoreformien tulee vahvistaa kaupunkeja elinvoiman rakentajina. Subsidiaariteettiperiaatteen tulee olla uudistusten lähtökohtana: Tämä merkitsee, että lainsäädännön ja julkisen hallinnon tulee mahdollistaa joustavasti eri alueille erityyppisiä ratkaisuja.”

Rasinmäen mukaan järjestämis- ja tuottamisvastuusta ei varsinaisesti puhuttu.

– Varmasti kunnilla ja keskuskaupungeilla on halua toimia aktiivisemmin, hän muotoilee.

Maakuntauudistus keskusteluttaa

Ujulan mukaan kaupungit haluavat vaikuttaa siihen, millaiseksi kasvupalvelut lopulta muodostuvat.

– Keskustelussa tuotiin esille kaupunkien elinvoimaan liittyvät kysymykset, yhteistyön rajapintaan liittyvät kysymykset, erityisesti mikä on maakunnan rooli ja mikä on kaupunkien rooli ja miten asiakasnäkökulma parhaiten toteutuu, Ujula luettelee maakuntauudistuksen osalta kokouksessa puhuttaneita aiheita.

Hän kertoo, että maakuntauudistukseen suhtauduttiin sen nykyisellä sisällöillä pääsääntöisesti erittäin kriittisesti. 

– Kokonaisreformin tilanne keskusteluttaa ja sen kuuluukin keskusteluttaa. Varmaan kaikki haluamme, että isot asiat ja suomalainen yhteiskunta menee eteenpäin.

Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiesten luonnostelemat kasvupalvelulain pykälät julkaistiin tiistaina.

Jyrki Myllyvirran mukaan pykälät eivät ole juuri muuttuneet lausuntokierrosta edeltäneistä luonnoksista. Poliittinen valmistelu on edessä, ja lakiesitys on määrä viedä eduskuntaan helmikuussa.

– Lainvalmistelua on edessä monta kuukautta. Ajatus on, että niin kauan kuin laki on kesken, siihen voi vaikuttaam Myllyvirta sanoo kaupunkien mahdollisuuksista.

Potkua kaupunkipolitiikkaan

Myllyvirta pitää kokouksen hyvänä antina kaupunkipolitiikan painotuksen saamaa huomiota.

– Kaupunkipolitiikkaa on ollut 1990-luvulta asti, mutta nyt kun kaupungistuminen on ollut hyvin vauhdikasta, tuki valtion puolelta kaupungistumiskehitykselle on ollut vähäisempää.

C21 aikoo pitää yhteyttä säännöllisesti. Seuraava kokoontuminen on näillä näkymin helmikuussa.

LUE MYÖS: Kaupungit perustavat uuden edunvalvontaverkoston

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*