kuva: Oulun kaupunki
Oulun kaupungintalo.

SDP:n valtuutettu Pirjo Sirviö jätti maanantaina valtuustoaloitteen, jonka mukaan Oulussa pitäisi tehdä selvitys pormestarimalliin siirtymisestä. Sirviö on SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja, hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja ja pitkän linjan kuntapoliitiikko.

Pirjo Sirviö, kuinka laajan joukon valtuutettuja sait aloitteesi taakse?

– Allekirjoittajia on minun lisäkseni kolme, joten en kovin isoa joukkoa. Kyseessä ei siis ole SDP:n valtuustoryhmän aloite, vaan olen tehnyt sen yksittäisenä ajattelijana.

Mitä mieltä puoluetoverisi ovat olleet aloitteestasi?

– Osa on siinä mukana. Monet ajattelevat, että aloite ei ole ajankohtainen, koska nykyisestä johtamisjärjestelmästä on päätetty Uuden Oulun kuntaliitoksen yhteydessä.

Millä perusteella pormestarimalli olisi sopiva johtamismalli Ouluun?

– Esimerkiksi Tampere ja Helsinki ovat isoina kaupenkeina siirtyneet pormstarimalliin, eikä sikäläisillä luottamushenkilöillä ole ollut siitä pahaa sanottavaa. Olen tutustunut kaupunkien pormestariohjelmiin ja todennut ne erittäin hyviksi. Hieman kateellisena katson Tamperetta ja Helsinkiä tässä mielessä.

Pirjo Sirviö.

– Korostan, että aloitteeseen ei sisälly mitään kritiikkiä kaupunginjohtaja Päivi Laajalaa kohtaan. Päinvastoin, hän on hoitanut tehtävänsä erittäin hyvin, ja voisi olla hyvä pormestarikin.

Miksi pormestarimalli on parempi kuin kaupunginjohtajavetoinen järjestelmä?

– Se virkistää kuntavaaleja ja lisää aktiivisuutta ja osallisuutta. Toinen tärkeä tekijä on pormestariohjelma: se luo jäntevyyttä päätöksentekoon ja sitouttaa puolueita muun muassa kuntatalouden hoitoon.

Onko pormestarimalli myös imagokysymys suurelle kaupungille?

– Kyllä se on, ja uskon että kaikki suuret suomalaiset kaupungit vähitellen siirtyvät pormestarimalliin. Se tuo tietynlaista virkeyttä kaupunkiin, kun johtajan kausi on katkolla vaalikausittain.

Millä tahdilla Oulussa pitäisi vaihtaa johtamisjärjestelmää?

– Päivi Laajalan kausi päättyy 2023, joten seuraavan vaalikauden alkuun muutosta ei voisi ajoittaa, vaan vasta sitä seuraavan. Johtamisjärjestelmän muutokset vievät kuitenkin aikaa, joten valmistelu olisi syytä aloittaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. No kyllähän määräaikaisen kaupunginjohtajan varmaankin saa Oulu halutessaan veivattua pois pormestarin tieltä, ei tarvitse odottaa yli kuntavaalien. Tahtotila on se isompi kysymys.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*