Kuva: Ville Miettinen
Tässä Englannin ja Skotlannin rajalla voi olla joskus Ison-Britannian ja EU:n raja, mikäli brexit toteutuu ja Skotlanti saa järjestää uuden kansanäänestyksen itsenäisyydestään. Kansanäänestyksessä EU-jäsenyydestä Skotlanti oli vahvasti EU:ssa pysymisen kannalla. Työväenpuolue on luvannut uuden kansanäänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä vuodelle 2021, mikäli puolue voittaa brittiparlamentin vaalit joulukuussa.

– Pahoittelen, jos kuulostan epämääräiseltä, MIddlesbrough’n pormestari Andy Preston sanoo nauraen, kun hän yrittää vetää yhteen arviotaan Britannian EU:sta lähdön mahdollisista vaikutuksista kaupungilleen tai maalleen.

– Brexitejä voi olla miljoonia erilaisia. Tämä voi jatkua kamalan kauan.

– Kukaan ei tiedä, tapahtuuko se, milloin se tapahtuu, ja jos se tapahtuu, missä muodossa. Mahdolliset seuraukset ovat niin laajat, että niitä on liian vaikea arvioida, Preston tarkentaa.

Tänään briteillä piti olla ensimmäinen päivä EU:sta virallisesti eronneena. Edellinen takaraja oli seitsemän kuukautta aiemmin, maaliskuun 29. päivä. Seuraava takaraja on tammikuun lopussa. Sitä ennen, 12. joulukuuta, käydään uudet parlamenttivaalit, joiden tulos voi vielä keikuttaa brexitlaivaa entisestään.

Vielä päiviä ennen lokakuun lopun takarajaa, jolloin periaatteessa myös sopimukseton ero, niin sanottu kova brexit, oli mahdollinen, eron täsmällisistä seurauksista ei ollut tietoa kenelläkään.

Vaikka ero toteutuisi tammikuun lopussa, seurauksien valkenemiseen voi mennä kuukausia, vuosia, jopa vuosikymmeniä.

– Jotkut sanovat, että kunhan saataisiin nyt brexit maaliin. Mutta edessä on vielä lukemattomien erilaisten sopimusten neuvotteluja. Brexit voi viedä koko loppuelämämme. On virhetulkinta, että brexitin voisi nyt viimeistellä nopeasti, sanoo Newcastlen kaupunginhallituksen jäsen, työväenpuoluetta edustava Clare Penny-Evans.

– On oltava rehellinen: sopimus on olemassa, mutta sen läpimeneminenkään ei tarkoita, että asia on selvä, Newcastlen kaupungintalon aulassa kuvattu Clare Penny-Evans sanoo. Hollantilaiset sukujuuret omaava Penny-Evans pyrki EU-parlamenttiin toukokuussa.

Valmistelua pahimman varalle

Koska EU:sta lähdön seurauksista ei ole tietoa, kaupungit ovat varautuneet äärimmäiseen vaihtoehtoon. Liverpoolissa on tehty hätäsuunnitelma, joitakin lääkeaineita on varastoitu, kokouksia on pidetty. Samoin Newcastlessa.

– Toistaiseksi olemme voineet valmistautua vain sopimuksettomaan vaihtoehtoon, koska mistään muusta ei ole tietoa, Penny-Evans sanoo.

Kovaan brexitiin kunnat valmistautuivat brittihallituksen niin sanotun Operation Yellohammer -suunnitelman pohjalta, suunnitelman joka perustui sopimuksettoman brexitin pahimpiin arvioituihin vaikutuksiin.

Newcastlen kaupunginhallituksen johtaja, työväenpuoluetta edustava Nick Frobes totesi syyskuun lopussa, että erityisesti sopimuksettoman brexitin tapahtuessa kunnat ja kaupungit olisivat etulinjassa pitämässä maata kasassa.

– Viranhaltijat ovat tehneet kuukausia työtä tietojen hankkimiseksi, yhteistyötahojen kanssa keskustellen, riskianalyyseja laatien ja suunnitelmia erilaisten seurausten varalle valmistellen.

”Poliittikkoja inhotaan”

Niin Clare Penny-Evans kuin Andy Preston ovat vahvasti EU:ssa pysymisen kannalla. Tai ainakin toinen heistä on edelleen.

Penny-Evans pyrki Euroopan parlamenttiin toukokuussa yhtenä kolmesta työväenpuolueen ehdokkaasta Koillis-Englannissa.

Tulos oli pettymys, sillä työväenpuolue menetti yhden europarlamenttipaikan Koillis-Englannissa. Alueen mepeistä yksi on työväenpuolueesta, kaksi Brexit-puolueesta.

– Niissä vaaleissa oli lopulta kyse vain brexitistä, Penny-Evans sanoo.

Niin ikään työväenpuoluetta edustava Andy Preston puolestaan osallistui viralliseen Remain-kampanjaan.

– Uskoin silloin, ja uskon edelleen, että yhteistyö naapureittemme kanssa on hyväksi paitsi taloudellisesti myös rauhan ja turvallisuuden vuoksi. Tunsin, että Euroopalle, Britannialle ja koko maailmalle olisi parempi, jos jäisimme EU:hun.

Middlesbrough oli kuitenkin brexitmielisten ydinaluetta. Kaupungin vaalipiirissä 65,5 prosenttia äänestäneistä kannatti EU-eroa

Kansanäänestyksen tulos oli Prestonille valtava pettymys, mutta toisaalta hän ymmärsi sen.

–  Mitä kauempana poliitikot ovat maantieteellisesti, sitä enemmän heitä inhotaan. Poliitikot ovat 250 mailin päässä Lontoossa, joten heitä inhotaan, ja poliitikot ovat vielä kauempana Brysselissä, joten heitä inhotaan vielä enemmän. Se on luonnollista ja ehkä ihan tervettäkin. Luulen, että se oli suuri tekijä äänestystulokselle täällä.

Newcastlessa, kuten useimmissa yliopistokaupungeissa, EU-kansanääenstyksessä voittivat EU:ssa pysymisen puolesta äänestäneet. Newcastlessa tulos meni todella täpärälle: 50,7 % – 49,3 %.

”Brexit on suuri mysteeri”

Nyt Andy Preston sanoo suhtautuvansa brexitiin käytännöllisesti.

– Vaikka EU:sta lähtö voi tuoda joksikin aikaa vaikeuksia, uskon ihmisten sinnikkyyteen ja yritteläisyyteen, luovuuteen. Uskon, että selviydymme.

– Asemamme ehkä heikkenee, mutta se ei ole maailman loppu. Ennen kansanäänestystä ajattelin, että se olisi katastrofaalisempaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että edessä on vaikeita aikoja.

– Ihmisten ajattelua on ohjattu eräänlaisella vedätyksellä oikeiston taholta. On esitetty, että kaikki, jotka äänestivät brexitin puolesta, olisivat tyytyväisiä myös kovaan brexitiin. Se on eräänlainen huijaus.

Clare Penny-Evans on havainnut saman. Faktojen sijaan esillä ovat usein äänekkäimmät mielipiteet.

– Brexit on suuri mysteeri monille ihmisille. On paljon retoriikkaa mutta vähän tietoa siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Andy Prestonin mukaan lähteä pitää, koska kansa on niin äänestänyt, mutta se pitää tehdä hyvässä järjestyksessä.

– Eihän avioerossakaan lähdetä noin vain, vaan pitää sopia, miten hoidetaan lapset, koira, asunto, Preston vertaa.

Lopuksi hän kuvailee brexitiä odottavaa nykytilannetta peribrittiläisen diplomaattisesti.

– Tämä on erittäin kiinnostavaa aikaa maallemme emotionaalisesti, intellektuaalisesti ja henkisesti. Mutta päivittäisessä toiminnassa ja palveluissa se ei näy.

Andy Preston oli mukana virallisessa Remain-kampanjassa EU-jäsenyyden puolesta ennen vuoden 2016 kansanäänestytstä. Nyt hän suhtautuu tulokseen omien sanojensa mukaan pragmaattisesti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*