Samalla kun ennakkoäänetyspaikat lisääntyvät, varsinaisen vaalipäivän äänetyspaikat harvenevat. Tänä keväänä vaalipäivän äänestyspaikkoja on 135 vähemmän kuin neljä vuotta sitten.

Ruovesiläiset pääsevät äänestämään ennakkoon aiempaa useammassa paikassa, kun keskustassa sijaitsevan kirjaston lisäksi äänensä voi antaa kolmessa kylässä.

–Näen, että tämä on kuntalaisten palvelemista. Tiedämme, että kaikki eivät pääse kirkonkylälle ennakkoäänestyspäivinä, kertoo kunnanjohtaja Toni Leppänen.

Vaalivirkailijat päivystävät nyt yhtenä ennakkoäänestyspäivänä kello 14-17 Pekkalan koululla Jäminkipohjassa, Visuveden nuorisoseurantalolla ja Tapiolan kylätalolla Väärinmajassa.

Varsinaisena vaalipäivänä ruoveteläisillä sen sijaan on aiempaa vähemmän valinnanvaraa, sillä silloin voi äänestää enää vain yhtenäiskoululla. 

–Muut äänestyspaikat ovat olleet varsinaisena vaalipäivänä hyvin hiljaisia, sillä äänestäminen on siirtynyt vahvasti ennakkoäänestämiseen, Leppänen perustelee ratkaisua.

Ruovedellä keskusteltiin myös äänestysautosta, mutta Leppäsen mukaan kiinteiden äänestyspaikkojen lisääminen oli yksinkertaisempaa kuin auton aikataulun suunnitteleminen.

Vaalipäivänä äänestäminen vähenee

Runsaan 4 000 asukkaan Ruovedellä kehitys kulkee samaan suuntaan kuin muuallakin maassa eli ennakkoäänestyspaikat lisääntyvät ja vaalipäivän vaihtoehdot vähenevät.

–Vastaavasti ennakkoon äänestäneiden määrä on kasvanut suhteessa vaalipäivänä äänestäneisiin, kertoo erityisasiantuntija Laura Nurminen oikeusministeriöstä.

MainosKoko maassa on tänä keväänä tarjolla 958 ennakkoäänestyspaikkaa, kun niitä edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2019 oli kaikkiaan 912. Ennakkoäänestysaika on 22.-28.3.

Varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 2. huhtikuuta äänestyspaikkoja on Suomessa yhteensä 1 808. Vastaava luku edellisissä eduskuntavaaleissa oli 1 943.

–Olemme lainsäädännöllä pyrkineet tukemaan sitä, että kansalaisten olisi helppo äänestää. Lisäksi lähetimme syksyllä kuntiin kirjeen, jossa muistutimme äänestyspaikkojen riittävyydestä.

Kirjeessä oikeusministeriö kehotti kuntia muun muassa sijoittamaan äänestyspaikkoja eri puolille kuntaa sekä huolehtimaan niiden riittävästä aukiolosta ja esteettömyydestä.

Orivedellä kiertää äänestysauto

Ruoveden naapurissa Orivedellä kylien ennakkoäänestys on järjestetty äänestysauton turvin. Äänestysauto kiertää lauantaina 27. maaliskuuta Hirsilässä, Talviaisissa ja Västilässä.

–Se oli ensimmäisen kerran käytössä vuoden 2018 presidentinvaaleissa. Silloin vähensimme vaalipäivän äänestyspaikkoja kuudesta kolmeen, kertoo kaupunginjohtaja Juha Kuusisto.

Varsinaisena vaalipäivänä orivesiläiset voivat äänestää Rovastinkankaan ja Eräjärven kouluilla sekä pääkirjastossa, joka on kunnan ainoa kiinteä ennakkoäänestyspaikka.

Teknisesti äänestys hoituu autossa aivan samoin kuin äänestyspaikallakin, sillä sieltä on suora yhteys vaalitietojärjestelmään aivan kuin muistakin äänestyspaikoista.

–Kylissä on yhä jonkin verran laajakaistapuutteita, ja tietoyhteyksien rakentaminen kiinteään äänestyspaikkaan olisi vaatinut aika ison valmistelun. Siksi päädyimme äänestysautoon.

Jos äänestysauton aikataulu ei sovi, haja-asutusalueella asuvat orivesiläiset pääsevät antamaan äänensä ennakkoon pääkirjastossa asiointiliikenteen turvin, Kuusisto sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*