Espoolle ei hallituksen itsehallintoalueratkaisu maistu. Kaupungin mielestä suurten kaupunkien roolia osana itsehallintoalueita pitää selkeyttää ja tarkentaa päällekkäisyyksien välttämiseksi.

-Suurten kaupunkien erityisasemasta ja tehtävistä on säädettävä erikseen, todetaan Espoon kaupunginhallituksen käsittelyyn tänään tulevassa lausunnossa itsehallintoalueista ja sote-uudistuksesta. Valtuusto päättää lausunnon sisällöstä lopullisesti tammikuun lopulla.

Espoon lausunnossa painotetaan sitä, kuinka erilaisia itsehallintoalueet tulevat olemaan niin väestöpohjaltaan, kuin elinkeino- ja yhdyskuntarakenteeltaan. Tämä tulisi vielä valmistelussa olevan lausunnon mukaan huomioida, kun lopullisia suuntaviittoja uudistukselle asetetaan.

Sote-palveluja Espoo haluaisi pilkkoa useamman toimijan kesken. Uudellamaalla sosiaali- ja terveyspalvelujen toimijoita pitää Espoon mielestä olla enemmän kuin yksi ja palvelujen tuottaminen tulee organisoida 3-6 alueelle.

-Mikäli Uudenmaan itsehallintoalueen palvelut järjestettäisiin yhden suuren kokonaisuuden sisällä useina toiminnallisina sektoreina, asukaslähtöinen palvelujen aito integraatio ei toteudu. Ison kokonaisuuden johtaminen tuloksellisesti olisi erittäin vaikeaa, lausunnossa arvioidaan.

Vaihtoehtoina lausunnossa nostetaan palvelun tuottajina esiin yli 200 000 asukkaan tuottajapoolit tai Espoon ja naapurikuntien muodostama yhteiskunnallinen yritysyritys, joka tuottaisi palvelut osin itse ja osin kilpailuttamalla yksityisiä palveluntuottajia.

 

Espoon lausuntoluonnos kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*