Espoo vastustaa tiukasti liittämistään Helsinkiin (Kuva: Ville Miettinen)

Espoon mukaan metropolikaupungin muodostaminen olisi toiminnallisesti ja taloudellisesti suurin riski, mitä Suomen kunnallishallinnossa on koskaan otettu.

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina esitystä, jonka mukaan Espoo hylkää selvittäjien ehdotuksen Espoon, Helsingin, Kauniaisten, Sipoon ja Vantaan yhdistämisestä uudeksi kunnaksi ja vaatii kuntien liittämiseen tähtäävän erityisen kuntajakoselvitysprosessin lopettamista tarpeettomana.

Kaupunginhallitukselle tuotavassa esityksessä todetaan, että valtuustot ja kuntalaiset joutuvat ottamaan kantaa yhdistymiseen ilman tietoa liitoksen todellisista vaikutuksista talouteen ja palveluihin.

– Puutteellinen selvitys ei sisällä arviota yhdistymiseen liittyvistä riskeistä, Espoon tiedotteessa todetaan.

– Metropolikaupungin veroprosentista, henkilöstöpolitiikasta ja -kustannuksista sekä palveluverkosta ja -tasosta päätettäisiin myöhemmin selvityksessä esitetyn päätöksentekomallin mukaisesti. Selvityksen epärealistisuus tulee selvästi esiin esityksessä, että uusi metropolikaupunki hoitaisi myös sote-tuottajan tehtävät.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä toteaa, että selvityksessä ei ole esitetty sellaisia perusteita, joiden johdosta kuntajakoa pitäisi muuttaa. Päinvastoin, suurkuntaan liittyy suuria taloudellisia ja toiminnallisia riskejä.

Samoilla linjoilla vaikuttavat olevan muut espoolaiset.

Espoon kaupunginhallitus sai 547 huomautusta espoolaisilta asukkailta, järjestöiltä ja henkilöstöltä. Niistä 82 prosentissa vastustetaan kuntaliitosta.

Tavoitteena on, että Espoon valtuusto päättää 26.1. lopullisesti Espoon kannasta yhdistymissopimukseen. Valtuusto on jo aikaisemmin useaan kertaan vastustanut selvitystä ja pakkoliitoksia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*