Jos metropolihallintolakia ei säädetä, metropoliratkaisu pitää hoitaa Helsingin seudun kuntien ja valtion välillä sopimusperusteisesti, esittää Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Mäkelä huomauttaa, että valtio ja pääkaupunkiseudun kunnat ovat jo pitkään sopineet yhteisistä maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevista tavoitteista ns. MAL-sopimuksin. Menettely on hänen mukaansa kehittynyt, ja tulokset ovat parantuneet koko ajan.

Mäkelä kaipaa metropolialueen kehittämiseksi yhteistyötä yritysten, yliopistojen, kaupunkien ja valtion kesken, ja siinä hän näkee keskinäiset sopimukset toimivaksi muodoksi.

– Tuloksellista kehittämistä tehdään verkostomaisesti niin, että mukaan saadaan kaikki käytössä oleva osaaminen, Mäkelä jatkaa.

Hän esittää tavoiteltavaksi kansainvälisesti kilpailukykyistä Cleantech-Metropolia. Siinä keskeisten liikenneväylien kuten Länsimetron ja Kehäradan kasvu- ja kehityskäytäviä käytettäisiin testialueena älykkään kaupunkirakenteen, palvelujärjestelmän ja liikennejärjestelmän kehittämiseen sekä myös uusien osaamisintensiivisten yritysten ja työpaikkojen synnyttämiseen.

Metropoliseudun kannalta tärkeimmäksi asiaksi Mäkelä nostaa sen, että alueen kasvua ohjataan yhteisen näkemyksen pohjalta taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla.

– Jo pelkästään Helsingin seudun 14 kunnan alueella asukasluku nousee nykyisestä 1,4 miljoonasta kahteen miljoonaan vuoteen 2050 mennessä, Mäkelä muistuttaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*