Useat kunnat ovat jo päättäneet valtuuston koon pienentämisestä. (Kuva: Ville Miettinen)

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kehottaa kuntia pitämään valtuuston koon mahdollisimman lähellä nykyistä, jotta kansanvaltaisen lähidemokratian pitkä perinne ei romuttuisi.

Blogissaan asiasta kirjoittanut Essayah viittaa ensi vuonna voimaan tulevaan uuteen kuntalakiin, joka mahdollistaa valtuuston koon pienentämisen 220 kunnassa.

– Kuntien valtuustojen kokojen pienentyminen ja maakuntauudistus tulevat yhdessä ennen näkemättömällä tavalla siirtämään valtaa kunnista ja keskittämään sitä, Essayah arvioi.

Essayahin mukaan on mahdollista, että lakiuudistus ohjaa kuntavaalien tuloksen muotoutumista. Hän uskoo, että suuret kuntapuolueet vaikenevat tarkoituksellisesti asiasta, koska ne ovat uudistuksessa voittajia pienten puolueiden ja sitoutumattomien kuntalaisliikkeiden hävitessä.

Mainos– Valtuustojen kokojen pienentyminen yhdistettynä d´Hontin vaalitapaamme takaa vallan keskittymisen kunnan 1-2 suurimman puolueen näppeihin, Essayah kirjoittaa.

Kunnilla on vuoden loppuun asti aikaa päättää, suurentavatko tai pienentävätkö ne valtuuston kokoa, vai pitävätkö ennallaan.

Sari Essayah: Vallanjakoa valtuustokoolla

Aiemmin aiheesta: Montako tuolia kannetaan ulos?

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*