kuva: PIXABAY
Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnat haluavat EU:n rakennerahastojen varat uuteen jakoon.

Etelä- ja Länsi-Suomen yksitoista maakuntaa esittävät, että EU:n aluepolitiikan kehittämisvarat jaetaan aiempia ohjelmakausia tasaisemmin koko maahan.

– Aluepolitiikassa tulee korostaa koko Suomen etua ja kansallisia tavoitteita alueiden kehittämiseksi, maakunnat vaativat.

Seitsemän vuotta kestävä uusi ohjelmakausi käynnistyy vuonna 2021. Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan kansallista päätöstä EU:n aluetukien käytöstä tulevalla kaudella.

Asetusehdotuksen mukaisesti Suomi olisi saamassa 1,6 miljardia euroa, eli noin 100 miljoonaa euroa enemmän kuin nykyisellä kaudella. Aiemmilla ohjelmakausilla lähes kaksi kolmasosaa rakennerahastojen varoista on ohjattu Itä- ja Pohjois-Suomeen.

Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnat katsovat, että viime vuosina kehityserot ovat näkyneet enemmänkin maakuntien sisällä ydinkaupunkiseudun ja muun maakunnan välillä kuin perinteisten suuralueiden välillä. Siksi varojen jaolle suuralueiden rajoja noudatellen ei eteläisten ja läntisten maakuntien mukaan ole enää perusteita.

Kasvu, työllisyys ja koulutus ovat tavoitteina koko Suomelle yhteisiä. Uudella rahoituskaudella riittää yksi kansallinen ohjelma eikä ole tarpeen luoda keinotekoisia rajoja aluekehittämiselle, sanoo Uudenmaan liiton maakuntajohtaja Ossi Savolainen.

Uuden ohjelmakauden alueellista valmistelua tehdään Suomessa kahdella suuralueella. Etelä- ja Länsi-Suomen alueeseen kuuluvat Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Varsinais-Suomi, Satakunta, Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pirkanmaa.

Yli sata Etelä- ja Länsi-Suomen päättäjää kokoontuu tiistaina 11. kesäkuuta Helsinkiin pohtimaan uuden ohjelmakauden painotuksia.

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*