Kuva: Ville Miettinen
Tarkentavia eettisiä rajanvetoja kuntajohtajat kaipaavat erityisesti sosiaalisissa medioissa toimimisesta sekä henkilöstön luottamus- ja poliittisissa tehtävissä toimimiseen. (Kuva: Ville Miettinen)

Yli puolet kunnanjohtajista raportoi kohdanneensa eettisiä ongelmatilanteita, mutta eettiset ongelmatilanteet tunnistetaan ja niihin pyritään myös reagoimiaan kuntien johtamisessa ja päätöksenteossa.

Kuntajohtajat eivät koe tarvitsevansa eettisiä kysymyksiä ja ongelmatilanteita varten erillistä sääntelyä tai ohjeistusta, käy ilmi Vaasan yliopiston tutkimusjohtaja Olli-Pekka Viinamäen tekemästä kuntajohtajien etiikkabarometristä.

Vastaajat korostavat eettisten toimintatapojen kuuluvan normaaliin virkamiestyöhön.

– Harvalla kunnalla on omat eettiset yleisohjeet, eivätkä kuntajohtajat koe tiukkaa sääntelyä tai ohjeistuksia tarpeellisina. Kuntajohtajat kaipaavat kuitenkin tarkempia ohjeistuksia sosiaalisen median käyttöön ja henkilöstön poliittiseen toimintaan, tutkimusjohtaja Viinamäki sanoo tiedotteessa.

Kuntajohtajien enemmistö panostaisi eettiseen kehittämiseen entistä enemmän.

– Tätä voitaisiin toteuttaa heidän mielestään päivittämällä esimiesvalmiuksia, selkiyttämällä hyvän hallinnon säännöksiä, lisäämällä koulutusta ja neuvontaa eettisten pulmatilanteiden ratkaisemiseksi sekä lisäämällä keskustelua vaikeista eettisistä ongelmista, Viinamäki listaa.

Yleisimpinä eettisinä ongelmina kuntajohtajat mainitsevat tehottoman työskentelyn peittelyn, työtovereiden häirinnän ja epäreilun käyttäytymisen sekä asioiden hoidon viivyttelyn. Vakavia eettisiä ongelmia koetaan esiintyvän kuitenkin vain vähän, ja tilanne on säilynyt samana verrattuna vuoden 2012 vastaavantyyppiseen kyselyyn.

Kuntajohtajien etiikkabarometri toteutettiin kaikille kunnan- ja kaupunginjohtajille suunnatun sähköisen verkkokyselyn avulla joulukuussa 2016 ja tammikuussa 2017. Kyselyyn vastasi 131 kuntajohtajaa, ja vastausprosentti oli 42. Etiikkabarometri toteutettiin Vaasan yliopiston julkisjohtamisen yksikön ja Suomen Kuntaliiton yhteistyönä.

Barometrissä kartoitettiin kuntajohtajien näkemysten pohjalta kuntien johtamisen eettistä nykytilaa, eettisten ongelmien tunnistamista ja ajankohtaisuutta, toimintatapojen ohjeistusta sekä eettisyyden kehittämistä ja kehittämistarpeita. Vastaava kuntajohtajille kohdistettu etiikkabarometrikysely on toteutettu kerran aiemmin, vuonna 2012.

Kuntajohtajien etiikkabarometri 2016-17 (pdf)

 

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*