Irlannin Michael Murphy (vas) on huolissaan siitä, että kova Brexit on taas uhkana Britannian kovien kantojen vuoksi. Markku Markkulan harteille sovitellaan vaativaa tehtävää Green Deal –työssä. (Kuva: Alueiden komitea)

BRYSSEL – Euroopan alueiden komitea (AK) on aloittanut juuri uuden viisivuotiskauden. EU:ssa on vireillä hengästyttävä määrä prosesseja, joihin kuntia ja alueita EU:n päätöksenteossa edustavan komitean tulee linjata paikallistasoa palvelevat linjaukset. Kuntalehti kuuli valtuuskuntien johtajia odotuksista uudelle kaudelle.

Irlannin valtuuskuntaa johtava Michael Murphy (Tipperary) muistuttaa, että Brexit pysyy työlistalla, vaikka britit poistuivat. Irlannissa tilannetta vaikeuttaa se, että IRA-yhteyksistä tunnettu Sinn Fein voitti vaalit eikä hallitusta ole helppo muodostaa.

Murphy laskee, että Brexit-neuvotteluille on auki mahdollisuuksien ikkuna maaliskuusta lokakuuhun. Hän pitää Britannian ensi vaiheessa ottamia kovia kantoja valitettavina, mutta odottaa optimistisesti, että eroneuvotteluissa onnistutaan.

– Kova Brexit olisi katastrofi, Murphy varoittaa.

AK on perustanut Britannian kuntiin yhteyttä pitävän työryhmän, jossa hän on mukana.

Itävallan valtuuskunnan koordinaattorina toimiva EU-diplomaatti Klemens Fischer pitää alkaneen kauden tärkeimpinä tehtävinä ilmastonmuutoksen torjuntaa, Green Deal-ohjelmaa ja unionin laajentumista Länsi-Balkanille.

– Teemme kaikkemme, jotta laajentumisneuvottelut alkavat, Fischer sanoo. Pohjois-Makedonian ja Albanian lisäksi laajentumislistalla on Serbia.

Hänen mukaansa AK voi tehdä enemmän kuin valtiot laajentumisen hyväksi mm. tarjoamalla demokratiavalmennusta kuntatasolla.

EU:n tulevaisuudesta Fischer puhuu kriittisen suorasanaisesti. Hän varoittaa, että ensi viikon ylimääräinen huippukokous ei pääse tuloksiin monivuotisesta rahoituskehyksestä. EU:n ei pitäisi luoda ylimitoitettuja odotuksia.

Tanskan valtuuskuntaa johtava Erik Flyvholm (Lemvik, Länsi-Jyllanti) kertoo, että Tanskalle ilmastonmuutos ja Green Deal ovat tärkeitä AK:n työssä. Samalla hän muistuttaa myös paremman EU-sääntelyn tarpeesta.

– Tarvitsemme tilaa paikallisille ratkaisuille, Flyvholm vaatii. Isot asiat tulee erottaa pienistä. Hänestä kuntien on tärkeä toimia myös alueiden komitean kautta, koska EU vaikuttaa 40 prosenttiin asioista, joita kunnissa käsitellään.

Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Markku Markkula (Espoo) uskoo, että maallamme ja kunnillamme on paljon annettavaa, kun ilmastonmuutosta torjutaan. Suomelta löytyy osaamista esim. energiajärjestelmien muutostyöhön.

Markkulalle sovitellaan parhaillaan laajaa vastuuta Green Deal -prosessissa. Hän on jo vetovastuussa Euroopan kansanpuolueen (EPP) puolesta alueiden komitean Green Deal -ryhmässä, jonka puheenjohtajuudesta neuvotellaan lähipäivinä.

Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Anne Karjalainen (Kerava) sai jo vastuullisen tehtävän AK:n sosiaali- ja työllisyysvaliokunnan (SEDEC) johdossa. Karjalaisen johtaman valiokunnan painoarvoa lisää se, että sille kuuluvat lisäksi tutkimus-, koulutus- ja kulttuuriasiat sekä mm. tekoälyyn, lapsi- ja nuorisotakuuseen kuuluvat asiat.

TEKSTI: HANNU TAAVITSAINEN

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*