Apostolos Tzitzikostasin mukaan EU:n on tultava lähemmäs kansalaisia. (Kuva: EU/ Patrick Mascart)

Euroopan alueiden komitea valitsi keskiviikkona uuden toimikautensa järjestäytymisistunnossa puheenjohtajakseen kreikkalaisen Apostolos Tzitzikostasin (EPP).

Tzitzikostas on Kreikkaan kuuluvan Keski-Makedonian aluejohtaja. Hän toimii EU:n paikallis- ja aluetason edustuskokouksen johtajana seuraavien kahden ja puolen vuoden ajan.

Komitean ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Portugalin Azorien aluehallituksen puheenjohtajan Vasco Cordeiro.

Tzitzikostas esitteli EU:n kaikkia 27:ää jäsenvaltiota edustaville alueiden komitean 329 jäsenelle pitämässään puheessa toimikautensa kolme keskeistä painopistettä.

– Ensinnäkin Euroopan unionin on palveltava kansalaisia ja heidän asuinyhteisöjään – kyliä, kuntia ja alueita. Meidän on edistettävä alueellista yhteenkuuluvuutta, innovointia ja yrittäjyyttä, mutta myös löydettävä muuttoliikkeen hallintaan uskottavia ratkaisuja, jotka perustuvat solidaarisuuteen.

– Toiseksi alueiden ja kuntien on pyrittävä ymmärtämään parhaillaan tapahtuvia murroksia – vihreää ja digitaalista vallankumousta sekä väestörakenteen mullistusta – ja vastaamaan niihin.

– Kolmanneksi meidän on vahvistettava eurooppalaista demokratiaa ja vietävä alueet ja kunnat sen ytimeen, jotta unioni tulisi lähemmäs ihmisiä.”

Tzitzikostas viittasi totesi brexitiin ”hälytyskellona”, jonka takia EU:n tulee kyetä vastaamaan nykyistä tehokkaammin kansalaisten tarpeisiin.

– Unionin on tehtävä päätökset mahdollisimman lähellä kansalaisia, jotta se voi parantaa heidän elämänlaatuaan. Meidän on saatava Euroopan unioni toimimaan niin, että se vastaa kansalaisten vaatimuksiin ja voittaa takaisin heidän luottamuksensa. Unionin on osoitettava, että se osaa kuunnella ja muuttua.

Lue myös: Alueiden komitean uutta vihreää ryhmää johtava Satu Haapanen: Kuntalaisten tietoisuutta komitean työstä pitää lisätä

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*