Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ehdottaa uutta hallinnon tasoa, piirikuntia, valtion ja kuntatason hallintojen väliin.

Piirikunnat olisivat kokonaan uusi hallinnon taso, jolla olisi verotusoikeus ja omat, suorilla vaaleilla valitut päätöksentekijät.

EVAn mukaan piirikuntia tarvitaan, koska osa kuntien tehtävistä edellyttää nykyistä suurempaa järjestämisen mittakaavaa.

Tänään julkaistun EVA Analyysin Uudistusten umpikuja – Kolme syytä, miksi kuntareformit epäonnistuvat mukaan yksi syy kuntauudistusten epäonnistumisiin on ollut liiallinen usko kuntaliitoksiin ja kuntien yhteistoimintaan.

MainosAnalyysin ovat kirjoittaneet liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström, asianajaja Mika Pohjonen ja EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

– Tutkimusten mukaan palveluiden järjestämisen mittakaava vaihtelee palvelusta ja toiminnosta toiseen. Vahva peruskunta on kuin yhden koon vaate: joihinkin tehtäviin aivan liian suuri, toisiin liian pieni. Laajempaa alueellista näkemystä tarvitaan esimerkiksi terveydenhuollossa ja liikenteen infrastruktuurihankkeissa, sanoo Ilkka Haavisto.

Valtaosassa länsimaista on piirikuntien kaltainen väliportaan hallinto. Se puuttuu Suomen lisäksi lähinnä Balkanin ja Baltian maista.

EVAn mukaan pelkät rakenneuudistukset julkisten palveluiden toimintatavoissa eivät riitä tarvittavien muutosten saavuttamiseen

Toinen syy kuntauudistusten kaatumiseen on, että niistä on puuttunut kilpailun mahdollisus.

– Kuntapalveluiden tuotanto tarvitsee sparrausta ja kilpailua, analyysin yhteenvedossa todetaan.

Kolmanneksi syyksi kuntauudistusten epäonnistumiseen analyysi esittää sen, että uudistuksissa on tähän asti korostunut kuntaorganisaatioiden, kuntien työntekijöiden ja muiden sisäpiiriläisten intressi.

– Uudistuksia pitää tehdä jatkossa kuntien asukkaiden näkökulmasta. Kilpailu parantaa todistetusti palveluiden laatua. Kuntalaisten valinnanvapaus on erinomainen keino avata palveluita kilpailulle, Bo-Erik Ekström toteaa.

Sote ei korjaa palveluita

Analyysin laatineet henkilöt julkaisivat maanantaina myös EVA Arvion meneillään olevasta sote-uudistuksesta.

Sote ei korjaa palveluita -arvion mukaan on todennäköistä, että sote-palvelut jatkuvat nykyisellään esitetystä uudistuksesta huolimatta.

– Sote-alueiden tarpeellisuus jää epäselväksi, kun esitys määrittelee palvelujen järjestämisvastuun kaksinkertaiseksi. Järjestämisestä olisivat vastuussa sote-alueen muodostava kuntayhtymä ja toisaalta tuottamisvastuussa oleva kuntayhtymä, arviossa todetaan.

– Lakiesitys jättää epäselviksi kuntayhtymien talouden ja päätöksenteon vastuusuhteet. Tällaisen hallintohimmelin hallitseminen voi osoittautua mahdottomaksi.

Linkki:

EVA Analyysi Uudistusten umpikuja

EVA Arvio: Sote-uudistus ei korjaa palveluita

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Eiköhän julkisella sektotilla ole jo riittävästi tuottamattomia virkoja. Rakenteita pitää yksinkertaistaa ei monimutkaistaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*