Valtiovarainministeriön työryhmä käsitteli asiaa viime syksyllä päätetyn rakennepaketin linjausten mukaisesti.
Ohjauksella hallitus pyrkii siihen, että kuntien rahat riittävät vaadittujen palvelujen järjestämiseen. Näin kuntien veroaste pysyy kohtuullisena eivätkä kunnat velkaannu, vaikka väestön ikääntyminen lisää kustannuksia.
Kuntatalouden uusi ohjausmalli koostuu kuntatalouden tasapainotavoitteesta, kuntatalouden menorajoitteesta ja muista toimista tasapainotavoitteen saavuttamiseksi niin, että kuntatalous tasapainottuu keskipitkällä aikavälillä.
Budjettikehykset
myös kuntataloudelle
Menorajoitteessa hallitus asettaa asettaa euromääräisen rajan sille, kuinka paljon valtio voi toimillaan lisätä kuntien menoja. 
Menorajoitteella hillittäisiin valtion toimista aiheutuvaa painetta kuntien menoihin. Menorajoite vastaisi sitovuudeltaan valtiontalouden menokehyksiä. Jotta ohjaus toimisi tehokkaasti, rajoite vahvistetaan hallinnonalakohtaisesti.
Kuntatalouden tasapainoa seurataan vuosittaisissa tarkistuksissa. Jos kuntatalous ei ole tasapainouralla, poikkeamien syyt selvitetään ja hallituksen kuuluu ryhtyä korjaaviin toimiin kuntatalouden vakauden turvaamiseksi.
Nykyinen peruspalveluohjelma ja -budjetti korvataan kuntatalousohjelmalla, joka laaditaan valtion ja kuntien neuvottelumenettelyssä.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*