Kuva: VNK / Laura Kotila
Elinkeinoministeri Mika Lintilä aikoo kiertää maakunnissa hahmottamassa uutta aluepolitiikkaa.

Hallitus vauhdittaa keskustelua aluepolitiikasta. Puhutaan uudesta aluepolitiikasta. Sitä varten on koottu uutta materiaalia, ja elinkeinoministeri Mika Lintilä, kesk., aloittaa maakuntakierroksen.

Työ- ja elinkeinoministeriö on tilannut keskustaa ja MTK:ta lähellä olevalta tutkimuslaitos E2:lta kyselytutkimuksen. Lisäksi aiheesta julkaistaan pamfletti aluepolitiikan tulevista suuntaviivoista.

Tutkimustulokset ja pamfletti julkaistaan seminaarissa maanantaina 10.9. Lintilän johdolla.

Uudelle aluepolitiikalle haetaan sisältöä muun muassa paneelikeskustelulla, jossa yritetään selvittää, mistä alueiden elinvoima jatkossa kumpuaa, onko valtion harjoittamalle aluepolitiikalle yhä tilausta ja onko uuden ajan aluepolitiikka enemmän elinvoimapolitiikkaa.

Paneelissa ovat mukana kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara, artisti Anna Puu, Kyrö Distillery Companyn perustaja ja toimitusjohtaja Miika Lipiäinen, Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä sekä Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Keskustelu kärjistynyt

Aluepoliittinen keskustelu on  yhä enemmän kärjistynyt pääkauspunkiseutu vs. maakunnat -väittelyyn. Helsingin uusi yleiskaava on vauhdittanut keskustelua siitä, onko tarkoitus, että väestö keskittyy yhä enemmän pääkaupunkiseudulle. Helsinki on nostanut profiiliaan korostamalla metropolien merkitystä kansantalouksien kasvussa ja hyvinvoinnissa.

Kuusi suurinta kaupunkia on esiintynyt yhä enemmän yhdessä. On myös syntynyt 21 suurimman kaupungin verkosto. Maakuntauudistus on vauhdittanut näitä yhteistyöhankkeita.

Valtion virastojen sijoittaminen on jatkuvasti elävä kiistanaihe. Virastoja on vaadittu sekä hajasijoitettavaksi että palautettavaksi Helsinkiin.

Puhutaan myös rahan siirtymisestä maan eri osien välillä, samoin valtion työpaikkojen sijoittumisesta. Asiasta aiemmin Kuntalehdessä täällä.

Keskittymistä tapahtuu myös maakuntien sisällä. Viime vuosikymmeninä on puhuttu hyvää ja pahaa maakuntakeskusten vahvistumisesta.

Yksi kiistanaihe on ollut opettajakoulutuksen siirtyminen Savonlinnasta Joensuuhun. Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine pitää Kuntalehden haastattelussa siirtämistä karuna esimerkkinä hallituksen epäonnistuneesta aluepolitiikasta. Päätöksen siirtämisestä tosin teki Itä-Suomen yliopisto, mutta hallituksen lupaamia korvaavia toimia ei ole juuri näkynyt.

Lintilä kiertueelle

Keskustelua aluepolitiikasta jatketaan yhdessä maakuntien kanssa. Ministeri Lintilä kiertää syksyn mittaan ympäri maata tutustuen eri alueiden vahvuuksiin ja tulevaisuudennäkymiin.

Elinvoimaa alueilta -kiertue käynnistyy perjantaina 24.8 Vieremältä ja Iisalmesta. Lintilä vierailee päivän aikana alueen yrityksissä, ja tutustuu Pohjois-Savon elinvoimatekijöihin.

Seuraavina vuorossa ovat Keski-Pohjanmaa 3.9. ja Pirkanmaa 5.9. Kaikilla kiertuepaikkakunnilla järjestetään yleisötilaisuus, joka on avoin kaikille kiinnostuneille.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä