Valtio päätti luopua pikavauhdilla Malmin lentokentästä. Helsinki haluaa rakentaa alueelle asuntoja 25 000 ihmiselle. Lentokentästä luopuminen on herättänyt runsaasti arvostelua. (Kuva: Ville Miettinen)

Valtioneuvosto hyväksyi torstaina periaatepäätöksellään valtion ja Helsingin seudun kuntien välisen sopimuksen liikenteen infrahankkeiden tukemisesta ja alueen asuntotuotannon edistämisestä.

Sopimuksella lisätään neljänneksellä kuntien tonttitarjontaa verrattuna nykyiseen aiesopimukseen, mikä osaltaan helpottaa Helsingin seudun asuntopulaa.

Yksi osa sopimusta on, että valtio lopettaa toimintonsa Malmin lentokentällä 2016, jolloin alue vapautuu Helsingin kaupungin tarpeisiin.

– Helsingissä pula kohtuuhintaisista kodeista on pahin ja tämä on yksi merkittävä rakentamisalue, jonne voi muuttaa asumaan jopa 25 000 uutta asukasta, kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen toteaa.

Lentokentästä luopuminen on herättänyt myös arvostelua. Malmin lentokentän puolustajien mukaan lentokentästä luopumista ei voi perustella asuntotarpeella.

– Väestönkasvun perusskenaarion tarpeisiin on Helsingissä jo nyt päätettyjä, toteuttamattomia aluerakentamisprojekteja riittävästi vuoteen 2050 asti, lentokentän puolustajat sanovat ja viittaavat mm. Sipoosta liitettyyn Östersundomin alueeseen, joka on kooltaan 21-kertainen Malmin lentoasema-alueeseen verrattuna.

Helsingin seudun suurista infrastruktuurihankkeista sopimus koskee Pisararataa Helsingissä, länsimetron jatkamista Matinkylästä Kivenlahteen sekä Helsinki-Riihimäki-rataosan kapasiteetin parantamisen ensimmäistä vaihetta.

Lisäksi Klaukkalan ja Hyrylän ohikulkuteiden suunnittelua ja toteuttamisvalmiutta edistetään.

– Sopimus merkitsee valtiolta erittäin suurta satsausta suuriin liikennehankkeisiin. Satsausten edellytyksenä on asemakaavoituksen merkittävä lisääminen joukkoliikenteen kannalta hyvin saavutettaville alueille. Tämä parantaa asukkaiden arjen sujuvuutta ja koko alueen työllisyyttä ja kilpailukykyä, liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko sanoo.

Sopimus koskee Helsingin seudun 14 kuntaa: Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula, Vantaa ja Vihti.

Aiheesta aiemmin: Keskusta ei antaisi Malmin lentokenttää asuntotuotannolle

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*