Pääministeri Sanna Marin, oikeuskansleri Tuomas Pöysti ja ulkoministeri Pekka Haavisto hallituksen neuvotteluissa Säätytalossa keskiviikkoiltana. (Kuva: VNK/Lauri Heikkinen

Hallitus on päättänyt 25. maaliskuuta 2020 rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 27. maaliskuuta alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta 2020 saakka.

Tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen. Hallitus antoi liikkumisrajoituksia koskevan valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnan käsiteltäväksi 25. maaliskuuta.

Rajoitusten voimaantulo vaatii hyväksynnän eduskuntakäsittelyssä, mm. perustuslakivaliokunnassa.

-Kyllä tämä vaatii harkintaa ja aikaa, mutta yritämme tehdä parhaamme, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä sanoi Ylen tv-studiossa keskiviikkoiltana aikataulutavoitteen saavuttamisen mahdollisuuksista.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo muistutti Twitterissä tiukan päätöksentekoaikataulun haasteista.

Liikkumisrajoitusten tultua voimaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella. Muiden maakuntien asukkaat eivät voi käydä Uudellamaalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Vapaa-ajan matkustus ei ole sallittua. Tavaraliikenteen kulkua ei uusien rajoitustenkaan aikana estetä. Rajoitukset eivät myöskään koske Uudenmaan sisäistä liikkumista.

Liikkuminen on kuitenkin sallittua viranomaistoiminnassa sekä työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi.

Liikkumista ei myöskään rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy, kuten lapsen tapaamisoikeuden toteuttaminen tai lähiomaisen kuolema. Poliisi valvoo liikkumisrajoitusten noudattamista.

Liikkumisrajoitusten tultua voimaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella eikä muualta voi käydä Alueella. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata asuinpaikkakunnalleen, twiittasi Liikenne- ja viestintäviraston liikennejärjestelmäpalveluiden ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

Rajoitusten rikkomisesta tai noudattamatta jättämisestä poliisi voi määrätä sakkoa. Henkilön on annettava poliisin pyynnöstä selvitys liikkumisensa syystä tai tarkoituksesta.

Liikkumisrajoituksista ja niiden käytännön vaikutuksista on tarkoitus kertoa bussi-, juna-, metro- ja raitioliikenteen asemilla ja terminaaleissa sekä junien ja bussien valotauluissa ja kuulutuksissa. Tiedon tulee olla saatavilla myös Uudenmaan ympäryskunnissa ja maakuntarajat ylittävän työmatkaliikenteen kannalta merkittävien muiden paikkakuntien keskeisillä liikennepaikoilla.

Myös Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula ja Kittilän kunnanjohtaja Antti Jämsén kommentoivat hallituksen uutta linjausta Twitterissä.

Sisäministeri Maria Ohisalo, vihr., taustoitti uutta linjausta Twitterissä viestiketjussa:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kyllä on sadistista ja epäinhimillistä rajoittaa ihmisen kulkemista vapaasti!. Kannattaisiko keskittyä mieluummin niiden sairaiden eristämiseen ku terveiden!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*