Tulevien itsehallintoalueiden rahoitus valmistellaan ensisijaisesti valtion rahoitusvastuun pohjalta, hallitus tiedottaa.

Hallituksen linjauksen mukaan kunnilla ei voi jatkossa olla merkittävää vastuuta sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksesta.

– Kunnan pääasiallisen rahoitusvastuun on arvioitu olevan ristiriidassa perustuslain turvaaman kunnallisen itsehallinnon kanssa, tiedotteessa todetaan.

Vaihtoehtoisesti selvitetään vielä myös mallia, joka perustuisi osittain itsehallintoalueiden omaan verotusoikeuteen. Näiden vaihtoehtoisten ratkaisujen vaikutuksia arvioidaan ja verrataan niitä keskenään.

Hallitus on sopinut neuvottelussaan linjauksista, joiden pohjalta sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus valmistellaan osana sote- ja itsehallintouudistusta.

Ratkaisussa on kuultu myös oppositiopuolueiden edustajia. Ratkaisu perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja aluehallintouudistuksen projektiryhmän sekä rahoitusta valmistelevan työryhmän ehdotukseen.

Valtion rahoitusvastuun toteutusvaihtoehdot selvitetään myöhemmin.

Itsehallintoalueiden määrää koskeva esitys on tarkoitus saattaa laajalle lausuntokierrokselle marraskuussa.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että esitys on jo lähtenyt liikkelle ja sisältää 12 aluetta. Kuntalehti kertoi eilen, että esityksessä on 12 alueen linjan ohella vaihtoehtona 5 aluetta.

Uudistuksia valmistelevasta projektiryhmästä viestitettiin tiistaina Kuntalehdelle, että aluelinjauksista ei tällä hetkellä ole tiedotettavaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Selkein tapa kuntataloudessa on soteuudistuksen jälkeen ”siivota” SoTe- kulut kokonaan pois kunnan tilikartalta eli poistaa kaikki meno- ja tulotilit tältä osin. Kummasti paranee kokonaistilanne. Vaikutus jopa yli 50%, joten kuntaveroprosentinkin pitäisi puolittuu lähelle 10-11 % prosenttia.
    Tällä uudella kertyvällä sitten vaan katetaan ne pakolliset menot ja jos ei riitä niin tehdään iso kasa toimintatapamuutoksia

  2. Voi olla, että kun Soten myötä monelta pieneltä kunnalta poistuu vastuu, mutta poistuvat myös peruspalvelujen valtionosuudet, niin ei se tulevaisuus niin ruusuiselta näytäkään.

    Isoissa taas tulee parku tukipalveluiden purkamisesta tai supistamisesta. Siirtyvätkö itsehallinnollisille alueille eli eivät; tuskin kokonaisuudessaan ainakaan. Talouden volyymi supistuu siis paljon yli 50 prosentin ja kuntaverotus mennee alas samaa tietä, ihan ilman mitään perustuslain vastaisia verokattoja.

  3. Päivystävien sairaaloiden karsiminen puoleen on kohtuutonta. Kaakkoissuomi jää perifeeriaan sitten päivystyksen, erikoissairaanhoidon, synnytysten ym. suhteen. SOTE tarkoittaa tälle alueelle: Näivetetään alue kokonaisuudessaan.
    Toivottavasti tähän löytyy ratkaisu ja tarkastellaan asiaa inhimillisestikkin.
    Täällä on raja, meri, kemian teollisuus, ym. rankkaa teollisuutta ympärillä. Siten saattaa tulla äkillistä tarvetta nopeaan hoitoon pääsyyn.

  4. Kun sote siirtyy valtion vastattavaksi, siirtyykö myös henkilöstö samalla valtion palvelukseen? Itsehallintoalue ei ainakaan voi olla työnantaja, koska se ei ole itsenäinen oikeushenkilö. Mitäköhän tehdään miljardiluokan soteinfralle, ostaako valtio sen vai vuokraako nykyisiltä kuntaomistajilta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*