Hämeenkyrön kunnanjohtajaa Antero Aleniusta huolestuttaa ministeri Lauri Tarastin selvityksessä esitetty maakunnallinen järjestämisvastuu yrityspalveluissa ja työllisyyspalveluissa.

– Se huolestuttaa, jos maakuntahallinto nousee etäälle kuntatasosta. Palvelujen tuottaminen elinkeinopolitiikassa, työllisyydessä ja rakennusvalvonnassa pitää mahdollistaa myös kuntatasolla, ei ainoastaan suurissa kaupungeissa. Maakunnallista sopimusoikeutta tarvitaan, Alenius sanoo.

Hän pitää yllättävänä, että Tarasti ehdottaa ELY-keskuksiin kohdistuvien lisäleikkausten perumista vuoteen 2020 asti. Perusteena on henkilöstön motivaation säilyminen.

– Kuntien henkilöstö on vuosia ollut tilanteessa, jossa toistuvat valtionosuusleikkaukset ovat aiheuttaneet kierteen, jossa edellisen tilinpäätöksen säästöt eivät riitä, vaan uusia lisäsäästöjä tarvitaan seuraavaan talousarvioon.

MainosSinänsä Tarastin selvitys on Aleniuksen mielestä yllättävän perusteellinen verrattuna siihen, että aikaa selvityksen tekoon oli vain kuusi viikkoa.

– Maakuntaliittojen ja ELY-keskusten väliset tehtäväsiirrot ovat perusteltuja ja oikeansuuntaisia. Toivottavasti sama selkeys jatkuu myös sote-tehtäviä määriteltäessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*