kuva: Ville Miettinen
Kunnissa on yleistynyt tapa viedä valinnat valtuustoon vailla yksilöityä esitystä.

Kunnissa on tullut tavaksi viedä kunnan- ja kaupunginjohtajan valinnat valtuustoon vailla yksilöityä esitystä valittavasta henkilöstä. Viimeksi maanantaina Taivalkosken hallitus päätti esittää valtuustolle vain, että valtuusto suorittaa Taivalkosken kunnanjohtajan vaalin.

Kuntalain asiantuntija, Kuntaliiton entinen johtava lakimies Heikki Harjula, onko tällainen esitys riittävää valmistelua vai vaaditaanko kunnanhallitukselta yksilöity esitys?

Heikki Harjula

– Tästä on olemassa Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu, jossa tällainen esitys on hyväksytty. Se katsottiin riittäväksi valmisteluksi, joten lainvastainen tällainen esitys ei ole. Yksilöity esitys olisi kuitenkin ehdottamasti parempaa hallintoa.

Näppituntuma on, että kunnissa on yleistynyt tapa viedä valinnat valtuustoon vailla yksilöityä esitystä?

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Sellainen käsitys minullakin on. Se on tuntuu olevan jo melkein säännönmukaista.

Mikä voisi olla syynä yleistymiseen?

– Luulen, että kyseessä on osittain rohkeuden puute. Toisaalta halutaan antaa valtuustolle vapaat kädet, vaikka valtuustollahan on joka tapauksessa vapaus valita kenet hyvänsä kelpoisuusehdot täyttävistä hakijoista. Paljon tyylikkäämpää olisi, jos hallitus ottaisi kantaa, kuka sen mielestä on paras ehdokas.

Taivalkosken kunnanhallituksen puheenjohtaja Heli Hietala, sd., miksi kunnanhallitus ei tehnyt maanantaina yksilöityä esitystä, kuka pitäisi valita kunnanjohtaksi?

– Se perustui täysin siihen, että kunnanhallituksessa oli eriäviä kantoja. Keskustelimme pitkään, ja keskustelun aikana kävi selväksi, että emme pääse yksimielisyyteen. Ketään ei ehditty edes esittää keskustelun aikana.

– Hallitus ei halunnut tehdä esitystään äänestämällä. Ajattelimme, että riittää, kun valtuusto äänestää tästä asiasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Eikös se äänestäminen tarvittaessa kuulu demokratiaan hallitustasollakin ?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*