kuva: Heinäveden kunta
Heinävesi haluaisi jo ensi kevääksi Savo-Karjalan vaalipiiriin.

Heinävesi vaatii, että se saa vaihtaa vaalipiiriä Kaakkois-Suomesta Savo-Karjalaan jo 2019 eduskuntavaaleihin.

Heinäveden kunnanhallitus otti kantaa asiaan maanantaina. Samalla päätti hakea maakuntajaon muutosta Etelä-Savon maakunnasta Pohjois-Karjalan maakuntaan jo vuoden 2020 alkaen. Heinävesi on yksi kunnista, jonka maakunta vaihtuu maakunta- ja sote-uudistuksen yhteydessä.

– Jos joudumme äänestämään eduskuntavaaleissa Kaakkois-Suomen vaalipiirissä, kyseessä ovat heinävetisten kannalta turhat vaalit, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Auvo Gustafsson, kesk.

– On vaarana, että vain kaikkein aktiivisimmat ihmiset vaivautuvat äänestämään. Sama tahti voi sitten jatkua myöhemmin keväällä EU-vaaleissa ja meidän kannalta tärkeissä maakuntavaaleissa. Ja jos kuntalaiset eivät niissä innostu äänestämään, voimme jäädä pienenä kuntana kokonaan syrjään maakunnan päätöksentekoelimistä.

Gustafssonin mukaan eduskuntavaalien vaaliasetelma Kaakkois-Suomen vaalipiirissä on heinävetisille järjetön.

– Olemme umpilisäke Etelä-Savon maakunnan ja Kaakkois-Suomen vaalipiirin koillisnurkassa. Täällä luetaan Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sanomalehtiä, joissa ilmoittavat vain Savo-Karjalan vaalipiirin ehdokkaat.

Gustafsson tietää, että vaalipiirin vaihtaminen on kiven takana. Hallitus linjasi vaalipiirijakoa elokuussa, kun se antoi vastineensa maakunta- ja sote-uudistuksen voimaantulon siirtymisen aiheuttamista muutoksista. Linjauksen mukaan uutta maakuntajakoa sovellettaisiin vasta toukokuussa toimitettavissa maakuntavaaleissa.

– Voisikohan nyt soveltaa käytännön järkeä? Muutos olisi helppo tehdä, sillä se ei vaikuttaisi vaalipiirien väliseen paikkajakoon, Gustafsson sanoo.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläisen sanoo ymmärtävänsä Heinäveden vaatimusta, mutta toteaa, että nyt on toimittava hallituksen linjauksen mukaan.

– Tilanne ei ole tietenkään hyvä yksittäisen kunnan kannalta, mutta nyt on jouduttu valitsemaan eri vaihtoehdoista vähiten huono. Vaaleihin on kuitenkin vain reilu puoli vuotta aikaa, eikä epävarmuutta voi enää venyttää, Jääskeläinen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Onhan tuo Heinäveden tilanne hankala ja se kunnan tahto pitäisi ymmärtää. Lakimuutos menisi varmaan nopeutetussa järjestyksessä läpi.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*