Helsingin kaupunginvaltuusto saa pormestarimallin käsiteltäväkseen 16. maaliskuuta.

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina ehdotuksen kaupungin johtamisjärjestelmän uudistamiseksi perin pohjin.

Asia etenee kaupunginvaltuustoon, joka päättää asiasta keskiviikkona 16. maaliskuuta.

Jos valtuusto hyväksyy ehdotuksen, uusiksi menee sekä poliittisen johtamisen malli että kaupungin oma organisaatiorakenne.

Esityksen mukaan valtuusto valitsee pormestarin ja apulaispormestarit vaalikaudeksi kerrallaan. Muutos on määrä tehdä, kun seuraava valtuusto aloittaa toimintansa vuonna 2017 pidettävien kuntavaalien jälkeen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Esitetyssä mallissa pormestari toimii kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja apulaispormestarit kaupunginhallituksen jäseninä ja toimialalautakuntien puheenjohtajina. Pormestari ja apulaispormestarit ovat esityksen mukaan päätoimisia ja palkallisia luottamushenkilöitä.

Ehdotuksen toinen lähtökohta on siirtyminen toimialamalliin. Kaupungin nykyiset 31 virastoa ja liikelaitosta on tarkoitus koota palvelukokonaisuuksittain toimialoiksi, joita on keskushallinnon lisäksi korkeintaan neljä. Ehdotuksen mukaan toimialat voivat olla sosiaali- ja terveystoimi, opetus- ja varhaiskasvatustoimi, tekninen toimi sekä kulttuuri-, liikunta ja vapaa-aikatoimi.

Myös kaupungin lautakuntaorganisaatio on määrä uudistaa kokonaan. Toimialoille muodostetaan lautakunnat ja niille tarpeellinen määrä jaostoja.

Kaupunginhallituksessa sosialidemokraatit ehdottivat asian palauttamista uuteen valmisteluun, mutta ehdotus hävisi äänin 12 – 3.

Pohjaesitykseen tehtiin yksimielisesti pieniä muutoksia. Kaupunginhallituksen kooksi ehdotetaan 15 henkeä ja toimialalautakuntien jäsenmääräksi lähtökohtaisesti 13 henkeä. Lisäksi luvataan turvata kaikkien kaupunginhallitusryhmien mahdollisuus osallistua täysipainoisesti kaupunginhallituksen työskentelyyn.

Johtamisjärjestelmän uudistamisen perusajatus on se, että kuntavaalien tulos heijastuu aikaisempaa suoremmin kaupungin johtamiseen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*