Maakuntahallinon kytkeminen sote-ratkaisuun vaarantaa sote-uudistuksen tavoitteet Helsingin lausuntoesityksen mukaan. (Kuva: Ville Miettinen)

Helsinki haluaa metropolialueesta oman itsehallintoalueensa, käy ilmi esityksessä periaatepäätökseksi, jonka kaupunginhallitus ottaa käsittelyynsä ensi maanantaina.

– Hallituksen kaavailema koko Uudenmaan maakunnan itsehallintoalue on liian laaja eikä ota huomioon Helsingin metropolialueen erityispiirteitä, todetaan esityksessä.

Helsingin mukaan metropolialueen väestöpohja ja tiivis yhdyskuntarakenne mahdollistavat muusta maasta poikkeavat ratkaisut sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä ja tuottamisessa

– Metropolialueella on sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisen kannalta riittävä osaaminen, henkilöstö, voimavarat ja toimivat markkinat esityksessä sanotaan.

Hallituksen esittämää ratkaisua, jossa perustana on 18 itsehallintoaluetta, 15 sote-aluetta ja 12 päivystyksen sairaalayksikköä, Helsinki pitää hallinnollisesti epäselvänä.

– Valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon uudistuksen kytkeminen sote-ratkaisuun uhkaa sote-uudistuksen tavoitteita, Helsinki katsoo päätösesityksessä.

– Helsinki ei pidä tarkoituksenmukaisena siirtää tässä yhteydessä itsehallintoalueille muita kuntien tehtäviä kuin sosiaali- ja terveyspalvelut, esityksessä sanotaan.

– Jatkovalmistelussa tulee määritellä selkeästi itsehallintoalueille siirtyvien sote-tehtävien ja kunnille jäävien tehtävien rajat, eikä kunnille pidä määrätä sellaisia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtäviä, joiden hoitamisen edellytykset poistuvat uudistuksen myötä.

Kun suunnitellaan uutta hallintotasoa, Helsingin kaupunki pitää riskinä veroasteen nousua. Päätösehdotuksessa todetaan, ettei uudistus saa nostaa kokonaisveroastetta ja että kunnille on turvattava riittävä verorahoitus niille jäävien tehtävien hoitamiseen. Esityksen mukaan kuntia ei ole kuultu riittävästi uudistuksen valmistelussa.

Päivitys 26.1.: Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi lausuntoesityksen 25.1. Lausuntoa käsittelee seuraavaksi valtuusto.

Lisää lausunnoista:

Vantaa: Maakuntapohjainen aluejako on epätasapainoinen

Espoo esittää suurille kaupungeille erillislainsäädäntöä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*