Helsinkiläispoliitikot ovat vaatineet lisää avoimuutta Hietalahden kauppahallista päättämiseen. (Kuva: Wikipedia)

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta päätti torstaina lykätä Hietalahden kauppahallin myyntiä.

Hallin kohtalon käsittelytapa on herättänyt kummastusta ja keskustelua. Torstaina Helsingin Sanomat uutisoi, että Helsingin kiinteistöviraston tilakeskuksen toimitilapäällikkö Markku Metsäranta oli esittänyt, että 1 900 -neliöinen halli myytäisiin Lihakauppa Roslundille mahdollisesti 800 000 euron hintaan. Lopullinen hinta olisi määräytynyt Roslundin liikevaihdon mukaan, korkeimmillaan hinta olisi ollut 1,25 miljoonaa.

Kiinteistölautakunnan puheenjohtaja Juha Hakola, kok., totesi Helsingin Sanomissa, että tiedonkulku hallin kauppapaikkoja hallinnoivan Tukkutorin ja tilakeskuksen välillä on näyttänyt erikoiselta.

Torstaina kiinteistölautakunta jätti Metsärannan esityksen pöydälle.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kaupunginhallitusta kiinteistölautakunnassa edustava Tuomas Rantanen, vihr., kertoi Facebookissa lautakunnan yksimielisesti päätyneen tarjouskilpailun järjestämiseen avoimuuden nimissä.

– Hallin käyttötarkoitus kuitenkin rajataan nykyiseen tapaan kauppahallitoiminnaksi ja olemassa olevat vuokrasopimussitoumukset pitävät, Rantanen totesi.

Yrittäjä Alex Nieminen oli ennen lautakunnan kokousta julkisessa kirjeessään tarjonnut käteisellä yli 1,25 miljoonaa euroa hallista – siis enemmän kuin Roslundin korkeimmillaan maksama hinta.

Niemisen markkinointiviestintää ja yrityspalveluja tarjoava N2-yritys olisi halunnut hallin toimitiloikseen ja jättänyt osan tiloista nykyisen tapaiseen ravintolatoimintaan.

Rantasen mukaan käyttötarkoituksen rajaus merkitsee, että hallia ei voi muuttaa toimitilakäyttöön.

– Oli alun perinkin selvää että juuri käyttötarkoituksen rajaus vaikuttaa aivan oleellisesti hallista saataviin tarjouksiin ja näin varmasti jatkossakin.

Roslundille myymisen alin mahdollinen hinta, 800 000 on herättänyt voimakasta keskustelua, koska sitä pidetään alhaisena Helsingin keskustassa sijaitsevasta suuresta vanhasta arvokiinteistöstä.

Kauppahalli avattiin joulukuussa 1903. Se on toiminut myös antiikki- ja taidehallina, kunnes 2013 kauppahallitoiminta palasi rakennukseen.

– Hinta oli alhainen siksi koska riippumattomat asiantuntijat laskivat että kun hallissa pitää harjoittaa kauppahallitoimintaa (joka kaupungin pyörittämänä on vahvan tappiollista) markkinataloudellisin ehdoin se on käypä hinta, Rantanen totesi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*