Äidinkieltään kaksi vuotta sitten suomesta ruotsiin vaihtanut Minerva Krohn, vihr., on kuntalain mukaan epäkelpo toimimaan Helsingin opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston puheenjohtajana, uutisoi Helsingin Sanomat.

Kuntalain mukaan kaksikielisessä opetustoimessa jaoston jäsenet on valittava asianomaisen kielen edustajista.

Krohn toimii myös opetuslautakunnan puheenjohtajana. Kaupungin johtosäännön mukaan lautakunnan 11 jäsenestä 9 on suomenkielisiä ja 2 ruotsinkielisiä. Krohn on myös tässä tapauksessa laskettu suomenkieliseksi.

– Johtosääntö on yhtä vahva kuin laki, eikä siitä voi poiketa. Tämä on samankaltainen tilanne kuin se, jos jäsen muuttaa toiseen kuntaan. Yleensä ihmiset ovat niissä tilanteissa itse aloitteellisia, sanoo Helsingin opetustoimen johtaja Rauno Jarnila.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Krohn perustelee tilannetta sillä, että kukaan ei ole ottanut sitä puheeksi valtuustoryhmässä tai opetusvirastossa.

Krohn on kertonut vaihtaneensa äidinkieltä syyskuussa 2012. Hänestä tuli Kuntaliiton hallituksen ruotsinkielinen jäsen keväällä 2013. Opetuslautakunnan johtoon hän nousi marraskuussa 2013 Outi Alanko-Kahiluodon väistyttyä kesken kauden.

Uutinen Helsingin Sanomien verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*