Suomen Kuntajohtajien puheenjohtaja Heidi Rämö korostaa kunnan ulkoisella maineella olevan suuri merkitys, kun ihmiset hakupapereitaan avoinna oleviin virkoihin jättävät.

Karstula ja Pyhäjärvi ovat kaksi likimain samankokoista kuntaa Keski-Suomen rajamailla 150 kilometrin etäisyydellä toisistaan. Tai onhan Pyhäjärvellä reilut tuhat asukasta enemmän. Kesän aikana Pyhäjärvi haki kaupunginjohtajaa ja Karstula kunnanjohtajaa. Hyvämaineinen Karstula voitti riitaisan Pyhäjärven pistein 23-5.

Kunnallispolitiikassa on väliin rahan ja kuntalaisten tarvitsemien palveluiden lisäksi kyse tunteista ja pitkästä muistista. Pyhäjärvellä on väännetty viime vuodet kättä tosissaan milloin mistäkin. Kun pyhäkkäät viimein pääsivät kaupunginjohtaja Tita Rinnevaarasta eroon pitkän ja kalliiksi käyneen oikeus- ja sovintoprosessin seurauksena, niin paikka pantiin auki. Ja kokonaista viisi hakijaa ilmaantui.

Kokeneelle kunnallispoliitikolle ei Pyhäjärven vähäinen hakijamäärä tullut yllätyksenä.

-Tätä minä pelkäsin, että miten menneet asiat vaikuttavat hakijamäärään. Mutta hyvä oli, että edes viisi haki. Tässä lähiseudulla Reisjärvelle oli kahdeksan hakijaa ja Kiuruvedelle seitsemän. Ja pitää muistaa, että eihän me siihen virkaan valita kuin yksi, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kimmo Sarkkinen (kesk.) muistuttaa.

Karstula kiinnosti

Karstulassa puolestaan kuntaa vuodesta 2013 johtaneelle Eino Nissisille ilmaantui haussa 23 seuraajaehdokasta. Hakijoista kolme oli hakenut myös Pyhäjärven kaupunginjohtajan paikkaa. Kukaan heistä ei tosin Karstulan valinnoissa maalisuoralle kaarra.

-Olimme tosi tyytyväisiä hakijoiden määrään. Siellä oli hyviä hakijoita ja pääsimme aidosti valitsemaan jatkoon menijät, kunnanhallituksen puheenjohtaja Satu Koskinen (kesk.) arvioi.

Ei Karstulan kunnallinen päätöksenteko toki pelkkää ruusuilla tanssia ole ollut.

-Me keskustellaan väliin isoonkin ääneen asioista, mutta kunnan kannalta tärkeät päätökset on pystytty tekemään ja viemään eteenpäin yhdessä. Täällä on sellainen tyyli, ettei ole suotta jääty riitelemään asioista, Koskinen arvioi.

Pyhäjärvellä viiden hakijan paperit katsotaan läpi 8. syyskuuta kaupunginhallituksen kokouksessa. Karstulan kunnanhallitus on puolestaan päättänyt lähettää kaksi kunnanjohtajan viran tavoittelijaa soveltuvuusarviointiin. Testattavat ovat Soinin kunnanjohtaja Stefan Sundberg ja Lieksan perusturvajohtaja Tero Oinonen.

Maine ratkaisee

Suomen Kuntajohtajat ry:n puheenjohtaja, Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö ei lähde yksittäisten kuntien julkista mainetta arvioimaan, mutta ottaa asiaan kantaa yleisellä tasolla.

-Maine on kunnan kannalta yksi tärkeimpiä asioita. Se näkyy kaikessa rekrytoinnissa, investoinneissa ja uusien asukkaiden hankinnassa. Kun ihminen harkitsee johonkin työpaikkaan hakemista, niin kunnan maine ratkaisee hakeeko hän paikkaa. Ei se edesauta tilannetta, jos kunnassa on viime vuosina ollut meneillään riitakierre, jonka päätöksistä on syntynyt oikeusjuttuja, Heidi Rämö arvioi.

Rämö muistuttaa, että kuntajohtajalla on suuri rooli, kun uutta päätöksentekokulttuuria lähdetään rakentamaan. Yksin kukaan ei menneitä pysty hautaamaan, mutta yhdessä se on mahdollista.

-Uudella kunnanjohtajalla on vaikeissakin tilanteissa aito mahdollisuus auttaa kuntaa uuteen alkuun, jos kaikki osapuolet siihen sitoutuvat, Rämö toteaa.

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Karstula riiteleekin muiden kanssa, eivät niinkään keskenään.

  2. Onneksi on tulossa LEX-Kittilä 1.1.2017 alkaen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä