Ilomantsin strategiarunossa hyödynnetään muun muassa kunnan nimen ilo-osaa. (Näyttökuva kunnan Facebook-sivulta)

Ilomantsi on pistänyt uuden kuntastrategiansa paitsi sanoiksi paperille ja tiedostoon, myös runomittaan ja ääneksi videolle.

Kalevalaisesta runonlauluperinteestään tunnetulle kunnalle tämä on itse asiassa luontevaa, sanoo kunnanjohtaja Marjut Ahokas.

– Kun kuntastrategiaa lähdettiin uudistamaan, jossain vaiheessa tuli idea kalevalaisesta kunnasta ja vahvasta runonlaulun perinteestä, että miksi ei tehtäisi tästä runoa. Joku heitti ajatuksen, että runo pitäisi olla myös laulettuna.

Strategiaruno on muokattu viranhaltijoiden ja päättäjien yhteistyönä. Runon muokkasi laulua varten ilomantsilainen kansanmuusikko Liisa Matveinen. Kappale on syntynyt Matveisen, Elina Haaviston ja Pekka Varosen yhteistyöllä ja sen esittää videolla lauluyhtye Lempo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Tavoitteena on ollut, että strategia ei jäisi pelkäksi kuivaksi paperiksi, vaan siitä tulisi elävä ja helposti lähestyttävä. Poliittisten päättäjien ja työntekijöiden lisäksi strategiaa ovat olleet ideoimassa kuntalaiset. Verkkokyselyllä näkemyksiä kysyttiin kaikilta koululaisilta ekaluokkalaisista lukiolaisiin.

Esimerkiksi 3–5-vuotiailta kerättiin ajatuksia siitä, millainen Ilomantsi on lapsen ollessa iso koululainen.

– Silloin on paljon ihmisiä, on ruokakauppa, lelukauppa, kenkäkauppa. Kouluja on, Ahokas lukee päiväkodissa koostetusta ajatuskartasta.

– Toinen oli laittanut: On poliisiautoja, voi käydä uimassa järvessä ja uimahallissa. On uimakoulu. On uusia työpaikkoja. On rakennustehdas.

Visio tehtaasta onkin konkreettinen. Kunnanjohtaja arvelee, että taustalla voi olla kunnassa koteihin asti ulottunut keskustelu siitä, rakentaako Vapo Ilomantsiin teknisen hiilen tehtaan. Joulun alla selvisi, että rakentaa.

– 25 miljoonan euron investointi on tämän kokoiselle paikkakunnalle valtava, Marjut Ahokas sanoo.

Katso musiikkivideo Ilomantsin strategiasta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*