8000 asukkaan kunnasta äänestykseen osallistui 1956 asukasta. Heistä 1601 äänesti Kurikkaan liittymisen puolesta, Seinäjoen suuntaa kannatti vain 335.
Jalasjärven kunnanjohtaja Juha Luukko kertoo, että äänestys ei ollut virallinen, vaan sen järjesti aktiivinen ryhmä, joka on kampanjoinut Kurikan suunnan puolesta myös yhteistyössä Kurikan kunnan kanssa.
Ääniä kerättiin kauppojen edustoilta ja kylätaloilta. Luukko ei osaa sanoa, kuinka tarkasti kysely ilmaisee kaikkien kuntalaisten näkemyksiä. Kiireisen aikataulun vuoksi asiasta päättää valtuusto, jolla Luukon mukaan on asianomainen tietämys, eikä virallista kansanäänestystä järjestetä.
Tasapainoisesta
kriisikunnaksi
Jalasjärvi suhtautuu yhä kriittisesti kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) linjaukseen määrätä Jalasjärvi liitosselvityksiin heikon talouden nojalla.
Päätös perustuu Jakk-aikuiskoulutuskeskukselle maksetun 35 miljoonan euron valtionosuuden takaisinperintään.
– Se käänsi 20 miljoonan ylijäämän 15 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Tämä tarkoitti jo yksinään kunnan muuttumista kriisikunnaksi, kun alijäämää tuli yli 1000 euroa asukasta kohti, Luukko kertoo.
– Puolueettoman kuntajakoselvittäjän laskelmien mukaan kunta ei hyötynyt opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksesta kuitenkaan kuin alle miljoona euroa viiden vuoden aikana. KHO:n päätös, jonka nojalla takaisinperintä tehtiin, perustui oletukseen, että kunta olisi hyötynyt koko rahasta. Kaikki raha on kuitenkin mennyt palkkoihin, vuokriin ja tarvikkeisiin ja niillä on tehty 5000 tutkintoa. Päätös tehtiin väärin perustein, Luukko toteaa.
Nyt on meneillään kahdeksan kappaletta vastaavanlaista takaisinperintää yhteisarvoltaan yli 110 miljoonaa.
Kuntajakoselvitys
tehty molempiin kuntiin
Kriisikuntamenettelyä varten nimetyn arviointityöryhmän raportin mukaan kunta ei voinut järjestää tasavertaisia kunnallisia palveluita. Jalasjärvi äänesti vastaan.
Nyt tehtiin erityinen Janne Antilaisen ja Eero Laesterän kuntajakoselvitys Seinäjoen kuntaliitoksesta, minkä lisäksi toinen Hannu Räsäsen selvitys tehtiin Kurikan suunnasta. Myös se havaittiin kuntajakolain mukaiseksi.
– Huhtikuun 28. päivänä valtuusto päättää, hyväksytäänkö Seinäjoen selvitys vai mieluummin Kurikan selvitys.
Valtioneuvosto voi määrätä kesäkuussa vielä Seinäjoen suunnan, vaikka valtuustossa Kurikka valittaisiinkin. Mutta pakon käyttäminen voi olla kyllä monen varmistuksen takana, Luukko aprikoi.
Selvittäjä: Liitos
Kurikkaan mahdollinen
Seinäjoen ja Jalasjärven erityisen kuntaranneselvityksen toinen tekijä Janne Antikainen sanoo, että Jalasjärven ja Kurikan kuntaliitos on yhä mahdollinen.
Antikainen pohtii Seinäjoella ilmestyvässä Ilkassa tilannetta, jossa sekä Seinäjoki että Jalasjärvi vastustavat kuntaliitosta, mutta sekä Kurikka että Jalasjärvi kannattavat keskinäistä kuntaliitosta.
Tuollaisessa tilanteessa  valtioneuvostolla pitäisi olla todella vahvat perustelut olla hyväksymättä vapaaehtoinen kuntaliitos, Antikainen arvioi.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*