Tamperelainen kokoomuskansanedustaja Harri Jaskari asettui perjantaina Ylen Ykkösaamussa vankasti kaksille rattaille. Henkilökohtaisesti hän sanoutui pakolla tehtävistä liitoksista jyrkästi irti. Samalla hän toivoi, että pakon uhka saisi kuntapäättäjät järkiinsä ja tekemään hallitukselle hyviä ehdotuksia.
– Kyllähän meilläkin on hyvin avointa keskustelua pakkoliitoksista. Ainakin oma käsitykseni on, että pakko passivoi. Tulee helposti olotila, että antaa muiden tehdä sitten, eikä tehdä itse, Jaskari puntaroi Ylen Ykkösaamussa.
– Mutta toivon, että pakkokeskustelu myös herättää kaupunkiseuduilla – että ehdotukset tulevat sieltä, ei valtion pakon kautta, hän vetosi.
Pakon käyttöä Pirkanmaalla Jaskari vastusti synkästi.
– En pidä pakkoa hyvänä keinona – suomalaiset eivät pidä pakosta, Jaskari sanoi.
Pakko ei maistu
SDP:n Kärnällekään
Pakko ei maistu myöskään Imatran ay-demarille Jukka Kärnälle.
– Suomalainen on siitä kummallinen tyyppi, että jos sanotaan, että on pakko tehdä asioita, karvat ovat aina pystyssä. Siitä ei mitään hyvää koskaan seuraa.
Hän uskoi, että demokraattisesti valitut edustajat osaavat tehdä numeroiden perusteella oikeita päätöksiä.
– Tähän tulee myös kansalaisten aliarviointi. Jos joku kävelee demokraattisesti valitun valtuuston yli, niin kyllä myös perustuslaillinen ongelma on aika lähellä, todennäköisesti sylissä, Kärnä varoitti.

Etelä-Karjala taipuu
kahden kunnan malliin
Hän totesi, että Etelä-Karjalasta löytyy laaja yksimielisyys kahden kunnan mallista, päätös voisi syntyä vuoteen 2017 mennessä.
– Mutta jos Etelä-Karjala painetaan väkisin yhteen kuntaan siitä ei tule mitään, hän jyrähti.
Kärnä myönsi myös kannatuksen painavan kuntakeinojen valinnassa: SDP:n kannatus ei parhaasta päästä ole. Ja kun pakkoliitoista luvattiin pidättäytyä ja nyt se tuossa listalla on…
– Niin eihän tämä oikeasti voi näin mennä, hän älähti.
Kansanäänestys
ongelmallinen
SDP vaati lakiesitykseen mahdollisuutta estää pakkoliitos kansanäänestyksen avulla. Jaskari muistutti sen olevan perustuslaillisesti ongelmallinen, jos kaupunkiseudun keskuskaupunki kattaa yli puolet ympäryskuntien äänistä, kuten Tampereella. Tällöin kaupungin asukkaat päättäisivät asiasta muiden puolesta. Myös Kärnä totesi lappeenrantalaisten päättävän Etelä-Karjalan puolesta, jos tälle tielle mennään.
Heiltä kysyttiin, pitäisikö äänestyksen olla sitova. Jaskarin mielestä se voisi olla yksi lukko, jos enemmistö vastustaa muutenkin.
Kärnän mielestä äänestyksen pitäisi olla sitova. Hän muisteli naapurikuntansa kielteisestä äänestyspäätöksestä, jonka valtuusto jyräsi ja kunta liittyi Lappeenrantaan vuonna 2009.
– Tällaista tilannetta ei saa päästää syntymään, Kärnä vaatii.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä