Esitys Joensuun, Outokummun, Kontiolahden, Liperin ja Polvijärven kuntien yhdistämisestä yhdeksi kunnaksi kaatui valtuustojen käsittelyssä eilen 26. tammikuuta. Ainoastaan Joensuun kaupunki olisi ollut valmis hyväksymään
esitetyn kuntaliitoksen.
 
– On selvää, että viime aikoina vellonut keskustelu kuntien pakkoliitoksista lisäsi vastustusta, Markku Kauppinen sanoo.
 
Myös Kauppinen itse äänesti liitosta vastaan Joensuun valtuustossa. Kauppisen mielestä liitosselvitys ontui jo lähtökohdissaan.
 
– Kontiolahti ja Polvijärvi määrättiin pakolla mukaan erityiseen
kuntajakoselvitykseen vastoin niiden omaa tahtoa. Se ei ollut hyvä lähtökohta.
 
– Myöskään se ei ollut hyväksi, että vaihtoehtoina olivat vain viiden kunnan liitos ja ei liitosta ollenkaan. Oli jo viime elokuussa selvää, että liitos ei tule menemään läpi.
  
Savitaipaleen kunnanjohtajana ja Kuhmon kaupunginjohtajana sekä Kevan toimitusjohtajana toiminut Kauppinen hämmästelee hallituksen pakkoliitosaikeita. Hallituksen lakiluonnoksessa kaupunkiseutujen pakkoliitospykälä koskisi Joensuun seudulla Liperiä ja Kontiolahtea.
 
– Melko lyhyen ajan sisällä Suomesta on kadonnut noin sata kuntaa, eli vapaaehtoinen väylä on toiminut ihan hyvin. Myös Joensuun seudulla on edelleen mahdollista edetä vapaaehtoisuuden kautta, Kauppinen sanoo.
 
 

Suur-Joensuulle tyrmäys valtuustoissa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*