Jos nuoret päättäisivät, maahanmuuttajataustaisia olisi nykyistä enemmän Helsingin valtuustossa, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom huomioi.

Nuorten vaalit järjestettiin tällä kertaa 192 kunnassa ja ääniä annettiin yhteensä 74 902. Nuorisoala ry:n järjestämissä vaaleissa oli mahdollisuus äänestää sekä kunta- että aluevaalien ehdokkaita.

Valtakunnalliset ja isot puolueet olivat kärjessä myös nuorten keskuudessa.

– Nuoret äänestivät selvästi tuttuja ja tunnettuja puolueita.

Kokoomus oli suosituin sekä kunta- että aluevaaleissa, mutta Nuorten vaaleissa oli myös virallisista vaaleista poikkeaviakin piirteitä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom sanoo yllättyneensä, että niin monet valitsijayhdistykset eri puolilla Suomea saivat nuorten ääniä, samaten useimmat eduskunnan ulkopuoliset pienpuolueet.

– Ainakin liberaalipuolue, kommunistinen puolue, kristallipuolue, vapauden liitto ja avoin puolue saivat Nuorten vaaleissa valtuutettuja.

Tietyt ammatit ja taustat korostuivat nuorten äänestäessä.

– Nuoret äänestivät selvästi tuttuja opettajia ja rehtoreita. Myös ehdokkaina olleet kansanedustajat näyttävät saaneen hyvin ääniä.

Maahanmuuttajataustaiset ehdokkaat pääsivät esiin

Yksittäisiä kuntia tarkasteltaessa Nuorten vaalit tarjosivat todellisia yllätystuloksia. Esimerkiksi Pekola-Sjöblomin kotikaupungissa Espoossa voittoon olisi yltänyt vihreät.

– Toisena olisi ollut kokoomus ja kolmantena SDP, joka varsinaisiin kuntavaaleihin verrattuna olisi mennyt vihreiden ohella eniten eteenpäin.

Vuoden 2021 virallisissa kuntavaaleissa kokoomus oli ylivoimainen ykkönen vajaan 36 prosentin kannatuksella Espoossa ja toisena oli vihreät 18 prosentin kannatuksella.

Myös Helsingissä vihreät olisi ykkönen, jos nuoret saisivat päättää siitä. Myös sosialidemokraatit olisi kiilannut kokoomuksen edelle.

Ja jos nuoret päättäisivät, maahanmuuttajataustaisia olisi enemmän Helsingin valtuustossa, Pekola-Sjöblom huomioi.

Yllätyksien vaalit

Pekola-Sjöblom ottaa vielä esimerkiksi Salon, Varsinais-Suomessa sijaitsevan kaupungin.

– Hämmennyin, millaisen rökälevoiton perussuomalaiset saisi Salossa, tulisi aikamoinen jysky.

Salossa perussuomalaiset saisi nuorten päättäessä 20 paikkaa ja muut puolueet alle kymmenen paikkaa kukin.

– Samaan hengenvetoon pitää kyllä muistuttaa, että nuorten antamien äänten määrä on Salossa varsin pieni.

Pekola-Sjöblom painottaa, että nuorten vaalien tuloksia tarkasteltaessa on huomioitava ylipäätään verrattain vähäinen äänimäärä virallisiin vaaleihin verrattuna.

– Näin myös yllätyksellisiltä tuntuvat tulokset ovat näissä Nuorten vaaleissa todennäköisempiä.

Joka tapauksessa 192 äänestyspaikkakuntaa edustaa nopean katsauksen perusteella varsin hyvin Suomea, tutkimuspäällikkö näki.

Näin madalletaan äänikynnystä

Suomalaisen demokratian tila ei ole itsestäänselvyys. Jo perinteiset nuorten vaalit edistävät äänestysaktiivisuutta, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom arvioi.

Nuorisoalan järjestämät vaalit vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen ja madaltavat äänestyskynnystä, tutkimuspäällikkö näkee.

– Pidän nuorten vaaleja tärkeänä. Uskallan sanoa, että nuorten osallistuminen olisi heikompaa, jos Nuorten vaaleja ei järjestettäisi näin laajasti kunnissa.

Etsi kunta- ja aluekohtaiset tulokset Nuorisoala ry:n sivuilta: Klikkaa tästä


Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*