Kuntapäättäjien painostamisyrityksiä paikallislehden päätoimittajana vastustanut Terhi Pirilä-Porvali sai Vuoden jounalilistinen teko -tunnustuksen. Kuva: Sari Haapala

Ilmajoki-lehden päätoimittajan tehtävästä viime keväänä irtisanoutuneelle Terhi Pirilä-Porvalille on myönnetty Suuri Journalistipalkinto vuoden journalistisesta teosta,  journalistisen päätösvallan puolustamisesta.

Pirilä-Porvalia painostettiin olemaan julkaisematta uutista, jossa kerrottiin kunnanvaltuutetun osallistumisesta valtuuston kokoukseen, vaikka tämä oli koronakaranteenissa maaliskuussa 2020.

Tapahtumasarja alkoi, kun Pirilä-Porvali uutisoi kunnanvaltuutettu Timo Tuurin, kesk., osallistuneen kunnanvaltuuston kokoukseen, vaikka hänen olisi pitänyt olla koronakaranteenissa Espanjan matkalta palattuaan. Tuuri uhkasi vetää mainokset pois lehdeltä, mikäli juttu julkaistaisiin. Myös kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski kehotti Pirilä-Porvalia jättämään jutun julkaisematta.

Pirilä-Porvali päätti tästä huolimatta julkaista jutun. Poikkeuksellisen asiasta teki kuitenkin se, ettei Ilmajoki-lehden hallitus tukenut päätöstä. Heti jutun tultua julki hallitus lomautti päätoimittajan.

Mainos– Toivoisin, että kuntien virkamiehet ja päättäjät ymmärtäisivät paremmin vapaan median tärkeyden ja roolit: kuinka toimii lehdistö, kuinka virkamies ja poliitikko. Parhaimmillaan voi syntyä hyvä kumppanuus, mutta sitä varten on pidettävä tietty etäisyys, Pirilä-Porvali totesi Kuntalehdelle irtisanoutumisen tultua julkisuuteen.

Suuren journalistipalkinnon verkkosivuilla kuvaillaan Pirilä-Porvalin osoittaneen, ettei hän sananvapauteen sitoutuneena päätoimittajana voinut tehdä kompromisseja minkäänlaisen painostuksen edessä.

Eilistä palkintogaalaa varten tehdyssä haastattelussa Pirilä-Porvali sanoi, ettei hän enää voinut luottaa siihen, että journalistin ohjeista pidettäisin kiinni

– Kun päätoimittaja saa lehden sisältöön liittyviä uhkauksia, vaihtoehdot vähenevät. Siinä kohtaa nimenomaan on pidettävä journalistinen selkäranka suorana. Teemme työtä lukijoille, se pitää olla kirkkaana jokaisen toimittajan takaraivossa koko ajan, Pirilä-Porvali sanoo.

MainosSuuri Journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Kilpailun tarkoituksena on tukea ja edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asemaa yhteiskunnassa.

Kuntalehden jutussa 18.6.2020 Pirilä-Porvali, Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski sekä sekä Paikallislehtien päätoimittaja ry:n, Journalistiliiton ja Sanomalehtien liiton edustajat kertoivat näkemyksensä tapauksesta:

Ilmajoki-lehden päätoimittaja irtisanoutui painostusyritysten vuoksi – kunnanjohtaja: ”lehden painotukset vääriä”

Lue myös:

Ilmajoki-lehden hallituksen puheenjohtaja: ”Ymmärrän, että tein arviointivirheen, josta olen pahoillani”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*