Kuva: Ville Miettinen

Jyväskylän kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää valtuustolle, että kaupunginhallituksen erottamista valmistelemaan perustetaan tilapäinen valiokunta.

Taustalla on kaupunginhallituksen jäseneen Teemu Torssoseen kohdistuva rikosepäily. Perjantaina julkisuuteen kerrottiin poliisin vanginneen kaksi henkilöä epäiltynä perussuomalaisen eduskunta-avustajan Pekka Katajan murhan yrityksestä. Näistä henkilöistä toinen on Torssonen, kuten mm. Helsingin Sanomat uutisoi perjantaina. Kataja pahoinpideltiin kotiovellaan heinäkuussa.

Torssonen valittiin valtuustoon ja kaupunginhallitukseen perussuomalaisten riveistä. Hänet erotettiin puolueesta viime vuonna, ja hän on sen jälkeen toiminut kuntapolitiikassa omassa Jyväskylän hyväksi -ryhmässään.

Torssonen on myös Jyväskylän kaupungin omistaman kiinteistöyhtiön Education Facilities Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja ja Keski-Suomen maakuntavaltuuston jäsen.

MainosRikosepäily ei riitä perusteeksi luottamushenkilön erottamiselle. Kuntalain mukaan valtuutetun erottaminen voi tulla kysymykseen, jos valtuutettu on lainvoimaisella tuomiolla tuomittu vankeuteen vähintään kuudeksi kuukaudeksi.

Mikäli luottamushenkilö on asetettu syytteeseen rikoksesta, jonka laatu tai tekotapa osoittaa, ettei hän voi toimia luottamustehtävässään sen edellyttämällä tavalla, valtuusto voi oikeudenkäynnin ajaksi pidättää hänet toimestaan.

Keskisuomalaisen mukaan tutkintavankeudessa olevaan Torssoseen oli saatu maanantaina yhteys, mutta hän ei ollut esittänyt eropyyntöä luottamustehtävistä. Eroa pyytäneelle luottamushenkilölle voidaan perustellusta syystä myöntää ero.

Kun eropyyntöä ei ole esitetty, Jyväskylän kaupunginhallitus päätti kokouksessa esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto perustaa tilapäisen valiokunnan, joka valmistelee kaupunginhallituksen erottamisen kaupunginvaltuuston varsinaiseen päätöksentekoon kuntalain edellyttämällä tavalla.

Mikäli erottamiseen valtuustossa päädytään, kaupunginvaltuusto nimeää myös uuden hallituksen kokoonpanon.

– Kaupunginhallituksen päätöksentekokyvyn edellytys on, että sen toimintakyky ja luotettavuus säilyvät kaikissa tilanteissa. Nyt esille tulleet rikosepäilyt ovat niin vakavia, että tilanteeseen tulee puuttua välittömästi ja arvioida hallituksen luottamus ja kyky jatkaa nykyisellä kokoonpanolla, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela, vihr., sanoo Jyväskylän tiedotteessa.

Jyväskylän tiedotteen mukaan Teemu Torssosen asemaan Jyväskylän kaupunginvaltuutettuna vaikuttaa se, miten rikostutkinta etenee ja nostetaanko häntä vastaan syytteet. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*