kuva: Ville Miettinen
43 prosenttia tutkimukseen vastanneista kertoo äänestävänsä varmasti maakuntavaaleissa.

Kaksi kolmesta eli 67 prosenttia suomalaisista ilmoittaa äänestävänsä varmasti tai melko varmasti maakuntavaaleissa, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuksesta. Jos lukuun lisätään luultavasti äänestävät 12 prosentillaan, neljä viidestä äänestäisi. Vain joka kymmenes ilmoittaa, että ei äänestäisi.

Varmoja äänestäjiä kertoo olevansa 43 prosenttia vastaajista. Aiempien tutkimusten perusteella nyt saatu tulos antaa viitteitä, että maakuntavaalien todellinen äänestysprosentti voisi jäädä alle 50 prosentin.

Keskustan (86 %), kokoomuksen (80 %) ja vihreiden (80 %) tukijoista vähintään neljä viidestä aikoo äänestää. SDP:n kannattajista kolme neljästä ja vasemmistoliiton kannattajista vähintään kaksi kolmesta äänestäisi. Alhaisimman äänestysinnon ilmoittivat perussuomalaisten kannattajat, joista 54 prosenttia kertoi äänestävänsä.

Eniten äänestämisestä epäröidään nuorten ikäluokkien, opiskelijoiden, työntekijöiden, työttömien ja vähemmän koulutettujen keskuudessa. Alle 30-vuotiaista vain joka neljäs ilmoittaa äänestävänsä varmasti, kun vastaava luku yli 50-vuotiailla on kaksinkertainen. Ylemmät ja alemmat toimihenkilöt, yrittäjät sekä korkeasti koulutetut ovat keskimäärää vakuuttuneempia äänestämässä käymisestään.

KAKS:n tutkimuksen toteutti Kantar TNS, ja siihen vastasi 1 004 äänioikeutettua. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*