Kaksi viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että Suomessa on liikaa puolueita. Tämä käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) syyskuussa teettämästä tutkimuksesta. Puoluerekisterissä on tätä nykyä kuusitoista puoluetta.

Eläkeläisistä ja 60 vuotta täyttäneistä enemmistö arvioi puolueiden määrän liialliseksi. Nuoret ja opiskelijat torjuvat ajatuksen.

Lähes puolet kokoomuksen (47%), keskustan (47%) ja perussuomalaisten (45%) kannattajista pitäisi parempana, että maassamme olisi vähemmän puolueita. Vihreistä vain alle neljännes (24%) piti puolueiden suurta määrää ongelmallisena.

Tutkimuksessa testattiin neljätoista erilaista ehdotusta eri puolueiden liittämiseksi yhteen. Mikään ehdotus ei saanut kansalaisten enemmistön tukea.

Eniten kannatusta sai SDP:n ja vasemmistoliiton liittäminen yhdeksi puolueeksi. Tätä kannatti 42 prosenttia vastaajista. Keskustan, kokoomuksen ja kristillisdemokraatit yhdistävää puoluetta kannatetaan hyvin vähän. Vain 12 prosenttia vastaajista yhdistäisi nämä puolueet.

Ajatusta blokkivaalista lähestyttiin väitteellä ”puolueiden tulisi ennen vaaleja ilmoittaa tavoittelemansa hallituspohja, jotta äänestäjillä olisi mahdollisuus vaikuttaa maan tulevan hallituksen koostumukseen”. Ehdotus saa taakseen lähes kolme neljästä vastaajasta (72%).

Tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy syyskuussa 2014. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1003.

KAKS:n tutkimukseen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä