Valtaosa kansalaisista haluaa kuntien edelleen hoitavan keskeisiä tehtäviä.

Sote-uudistuksen lähtökohtiin kuuluva perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen järjestämisvastuun siirtäminen maakunnille saa Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksessa kansalaisilta selvästi vähemmän kannatusta kuin säilyttäminen kunnissa. Perusterveydenhuollossa prosenttiosuudet ovat 45 ja 34, ja sosiaalihuollossa 48 ja 31. Sen sijaan erikoissairaanhoidon haluaa maakuntien vastuulle 57 vastaajista. Kunnille tehtävän haluaisi 12 ja valtiolle 13 prosenttia.

Päivähoidon, nuorisotyön ja liikunnan järjestäminen kunnissa vastaisuudessakin sai kukin lähes kolmen neljänneksen kannatuksen. Peruskoulun järjestämisvastuuta tutkimuksessa ei kysytty.

Kyselyssä ei tullut esiin yhtään tehtäväaluetta, jonka siirtämiselle valtion tai maakuntien tehtäväksi ei olisi ollut kannatusta.

Esimerkiksi tulevien kuntien keskeisiin tehtäviin katsotun elinkeinopolitiikan antaisi tutkimukseen vastanneista maakuntien vastuulle 37 prosenttia vastaajista ja kuntien vastuulle 36 prosenttia.

KAKS − Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla kesäkuun alussa. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 035. Vastaajat edustavat maan 18–75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimuksesta tarkemmin täällä.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*