Kuntaliitto on johdonmukaisesti korostanut kuntaliitosten vapaaehtoisuutta ja suhtautunut kielteisesti ratkaisuihin, joissa ei kunnioiteta kuntien omia mahdollisuuksia vaikuttaa ratkaisuihin, kirjoittaa Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma verkkokolumnissaan.

Hallituksen lakimuutossuunnitelmat, jotka mahdollistaisivat kehyskuntien liittämisen toisiinsa valtioneuvoston määräyksestä, ovat olleet kuuma keskustelun aihe koko viikon.

Viime kädessä liitos voitaisiin ratkaista kansanäänestyksellä, kuitenkin niin että käytännössä ison kunnan iso äänimäärä voisi määrätä pienemmän äänestäjäjoukon pienemmän kunnan liitokseen.

– Uskon edelleen, että kuntien oma harkinta ja yhteisten etujen etsiminen tuottaa lopulta parhaat ratkaisut, myös kaupunkiseuduilla. Kaavamainen yksi malli, sama aikataulu ja pakko eivät missään asiassa anna parasta tulosta kaikille alueille, Mäki-Lohiluoma kirjoittaa.

Tällä viikolla ministeriryhmässä on neuvoteltu muun muassa kriteereistä, joita pakkoliitokseen vaaditaan.

– Kriteerien laajentaminen on iso harppaus tuntemattomalle maaperälle niin juridisesti kuin henkisestikin, ja kriteerien vedenpitävyyteen täytyy kiinnittää tarkasti huomiota, jos niin pitkälle edetään, Mäki-Lohiluoma muistuttaa.

Lue Kari-Pekka Mäki-Lohiluoman kirjoitus Kuntaliiton sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä