Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Matti Airola ja pormestari Markku Koskinen ovat Kärkölän vallan kahvassa lähivuodet. (Kuva: Kärkölän kunta)

Alkuvuodesta 2018 pormestarimalliin siirtynyt Kärkölä jatkaa vanhaan malliin. Kärkölä-ryhmän Markku Koskinen valittiin yksimielisesti jatkamaan noin 4300 asukkaan kunnan pormestarina.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa yksinkertaisen enemmistön kunnanvaltuustosta napannut Kärkölä-ryhmä toi kuntaan pormestarimallin alkuvuodesta 2018. Kesäkuun kuntavaaleissa ryhmä ei enää enemmistöä valtuustosta saanut, mutta siitä huolimatta pormestari korvaa yhä kunnanjohtajan Kärkölän johdossa. Tosin hallintosääntöä käsiteltäessä esitettiin pormestarin toimikaudeksi kahta vuotta, mutta enemmistö valtuustosta oli yhä neljän vuoden pormestari-pestin kannalla.

-Onhan meillä osa valtuutetuista yhä perinteisen kuntajohtaja-mallin kannalla. Tästä pormestarimallista on kesän aikana keskusteltu hyvinkin paljon ja on mahdollista, että neljän vuoden kuluttua siirrytään takaisin kuntajohtaja-malliin, pormestarina jatkava Markku Koskinen arvioi.

Lähivuodet myllertävät kuntakenttää monella tavoin. Sote-uudistus etenee ja koronasta huolimatta elämä palautuu jossain vaiheissa normaaleille raiteille kunnissakin.

-Soteuudistus on iso asia, mutta me olemme jo nyt soten osalta mukana hyvinvointikuntayhtymässä, joka hoitaa meille palvelut. Talouden laskelmien perusteella näytämme tulevaisuudessa pärjäävän hieman keskivertokuntia paremmin, joten en osaa olla huolissani tulevaisuuden suhteen, Koskinen jatkaa.

Muuttuvia tekijöitä

Kokoomuksella on uudessa valtuustossa kaikkiaan viisi valtuutettua. Kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi valittu Matti Airola (kok.) on pormestarimalliin kohtuullisen tyytyväinen ja oli hallintosäännöstä äänestettäessä sen kannalla, että pormestari valitaan koko vaalikaudeksi.

-Kesän aikana luottamusmiespaikoista neuvoteltaessa kyllä käytiin keskusteluja siitä, pitäisikö hallintosääntöä muokata siten, että pormestari valittaisiin kunnanhallituksen tapaan vain kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Lähivuosina tullaan kuntakentällä kuitenkin elämään sote-uudistuksen myötä sellaista muutoksen aikaa, ettei tässä tiedetä, että missä tilanteessa Kärkölän kunta silloin on, Airola pohtii.

-Nyt on niin paljon muuttuvia tekijöitä, että parasta on jatkaa entisellä mallilla. Toki pienessä kunnassa pormestarin valinta ja myös valta vahvasti henkilöityy, Airola jatkaa.

Kolmatta kauttaan Kärkölän kunnanvaltuustossa aloittava Matti Airola ei näe suuria eroja sen suhteen, onko kunnan johdossa virkamies vaiko vaaleilla valittu pormestari.

-Ihan samalla tavalla kuntalakia pitää noudattaa, oli siellä johdossa kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanjohtaja tuo tietenkin hommaan jatkuvuutta, ellei hän sitten ole hakemassa jonnekin muualle. Pienellä paikkakunnalla ongelmaksi nousee taas se, että jokaisen ryhmän riveistä ei pormestariehdokkaaksi sopivia henkilöitä löydy. Mutta aika näyttää, miten tilanne kuntakentällä lähivuosina elää, Airola toteaa.

Tuusulassa valta vaihtui

Jos Kärkölässä mennäänkin entisen pormestarin komennossa, niin Tuusulassa valta vaihtui. Pormestariksi valittiin maanantaina kokoomuksen Kalle Ikkelä (kok.) vuosiksi 2021-2025. Viime valtuustokaudella pormestarina toimi Arto Lindberg (sd.), joka valittiin nyt kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi.

Tuusulan puolesta-ryhmää edustava Tuija Reinikainen valittiin ensimmäiseksi apulaispormestariksi ja toiseksi apulaispormestariksi nousi perussuomalaisten Jari Immonen. Ensimmäinen apulaispormestari toimii kasvatus- ja sivistyslautakunnan puheenjohtajana ja toinen apulaispormestari kuntakehityslautakunnan puheenjohtajana.

Tuusulan kunnan tiedotteen mukaan poliittiset ryhmät ovat sopineet, että apulaispormestarit ovat tehtävissään vuodet 2021–2023, jonka jälkeen keskeisiin luottamushenkilöpaikkoihin tulee muutoksia. Muutokset eivät koske pormestarin tehtävää.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä