Tampereen kaupunkiseudun kuntajohtajat haluavat, että Kuntaliittoon perustetaan oma foorumi kehyskunnille.

Esityksen mukaan perustettava foorumi voi olla epävirallinen, mutta sen toiminnan tulisi olla säännöllistä, ja sen tulisi käynnistyä jo kuluvan vuoden aikana.

Foorumin tarkoituksena olisi välittää kehyskuntien ajantasaista näkemystä Kuntaliitossa tapahtuvan asioiden valmistelun, päätöksenteon sekä edunvalvontapolitiikan tueksi.

Tampereen seudun kehyskuntien johtajat viittaavat siihen, että Kuntaliitossa on tällä hetkellä järjestäytyneinä pienten kuntien neuvottelukunta, ruotsinkielinen neuvottelukunta ja maakuntien liittojen puheenjohtajien kokous. Kuntaliitossa toimii myös seutukaupunkiverkosto ja lisäksi suurilla kaupungeilla on säännöllistä ja aktiivista vuorovaikutusta Kuntaliiton kanssa.

– Edellä olevan johdosta on todettavissa, että Kuntaliiton aktiivisen edunvalvontapolitiikan valmistelussa suunnitelmallinen ja systemaattinen vuorovaikutus on suurilla kaupungeilla, pienillä kunnilla, ruotsinkielisillä kunnilla ja seutukaupungeilla. Suurten kaupunkiseutujen kehyskunnilla tällaista asemaa ei ole, kuntajohtajat toteavat.

Kuntajohtajien mukaan kehyskunnat ovat käytännössä havainneet, että suurten kaupunkien ja niiden kehyskuntien näkemykset voivat olla joissakin edunvalvonta-asioissa hyvin erilaisia.

– Tästä on viime vuosilta useita esimerkkejä: Valtio on käynnistänyt monia lainsäädännön uudistamishankkeita, joissa kuntien intressit ovat selkeästi poikenneet toisistaan.

Tampereen kaupunkiseudun kuntajohtajat esittävät omille kunnan-ja kaupunginhallituksilleen, että kunnat tekisivät yhteisen esityksen Kuntaliitolle kehyskuntien foorumin perustamiseksi. Esitykset käsitellään hallituksissa lokakuun aikana.

MainosEsityksen takana ovat Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven kunnan- ja kaupunginjohtajat.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*