Joukkoliikenne on yksi niistä asioista, jonka järjestämisestä kunnat ja alueet voisivat Timo Kietäväisen mielestä sopia jatkossa keskenään.

Itsehallinnollisille alueille ja alueen kunnille on annettava mahdollisuus sopia tehtävien siirroista keskenään. Tätä mieltä on Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Aluehallintouudistuksen valmistelun yhteydessä on eri alueilla noussut esiin erilaisia toiveita tulevista tehtävistä. Kietäväisen esittämä malli mahdollistaisi sen, että joillakin alueilla kunnat voisivat halutessaan sopia ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen siirrosta itsehallinnollisen alueen tehtäväksi.

Toisilla alueilla maakunnat voisivat puolestaan taas sopia tehtävien siirrosta kunnille, esimerkiksi joukkoliikenteen järjestämisen siirrosta alueen suurille kaupungeille.

– Mahdollisuus sopia tehtävien siirrosta alueilla takaisi hyvin toimivat palvelut ja hallinnon itsehallintouudistuksen jälkeen sekä ottaisi huomioon alueelliset erityispiirteet, Timo Kietäväinen perusteli esitystään Kuntaliiton ja Keski-Suomen liiton tänään järjestämässä seminaarissa Jyväskylässä.

Tiedote Kuntaliiton sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Onkohan kehitteillä sittenkin ”hallinnon Talvivaara”? (kansanedustaja Eero Lehden otaksuma) Kaaoksen tuntua lisää, jos vielä sopimuksinkin voidaan hallinnon alueellisia tontteja paaluttaa.
    Lailla edustuksellisen demokratian maata soisi edelleenkin hallittavan!Mikä instituutio on tilivelvollinen ja kenelle, se on ollut selvää perustuslaillisen julkisen vallan rakenteessa tähän asti. Päätäjän legitimaatio ja tilivelvollisuus on vaalien varassa. Mihin tämän uuden vaalin oikeutus päättää ja siihen kuuluva tillivelvollisuus rakennetaan – valtioneuvostolleko vai kansalaisille? Helpottaisi, jos tämä peruskysymys saisi selkeän vastauksen!
    Hallintolainkäytön yhtenäisyys maassa – koskee palvelujen järjestämistäkin – on ollut julkisen vallankäytön rakennetta ohjaava ja siihen kuuluvaa toiminnallista hyvettä. Miten näkökulman kävisi itsehallintoalueen ja kunnan sopujärjestelyjen yhteispelissä, kun aluejakojen kirjavuus ja sopimattomuus tehtävien sopimusjärjestelyjä vaatisi? Onkohan aluejaossa vikaa?
    Jos on sotkuinen AVI,ELY ja MKL -järjestelmä, selkeiltä nuotit ei vielä tunnu uuttakaan aluehallintojärjestelyjä sorvattaessa. Ideoita sieltä täältä, lähes päivittäin ja satakunta virkamiestä ja kymmenkunta ryhmää lakeja valmistelemassa, vielä seminaareja pohtimassa tyhjän päällä linjauksia.
    Ja ti kuntien on antnettava hankkeesta vakavasti otettavia lausuntoja! (Herroille ja hulluille ei pitäisi keskeneräistä näyttää! suomal. sananlas.)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*