Valtiovarainministeriö odottaa Kittilältä näyttöä päätöksenteon toimintakykyisyydestä. (Kuva: Ville Miettinen)

Kittilän kunta peruu aikeensa erota Kuntaliitosta. Kittilän kunnanvaltuusto päätti asiasta maanantaina. Valtuusto oli päätöksessään yksimielinen.

Kokouksessa perussuomalaisten Tarmo Salosen esitys pitää vanha eropäätös voimassa ei saanut keneltäkään kannatusta.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen, vas., on yksi erohakemuksen poisvetämistä esittäneen, kesäkuussa nykyisen valtuuston ensimmäisessä kokouksessa jätetyn aloitteen allekirjoittajista. Jo viime valtuustokaudella silloinen vasemmistoliittoa edustanut valtuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys oli jättänyt aloitteen eroamisaikeiden perumisesta.

Nevalaisen mukaan Kittilän uusi valtuustokausi on lähtenyt liikkeelle ”kehittävästi”.

– Asiat on ajateltu asioina. Se on minunkin toive, että päästäisiin riitakysymyksistä irti, Nevalainen sanoo.

Kittilän kunnanvaltuusto päätti viime joulukuussa että kunta hakee eroa Kuntaliitosta. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala, kesk., totesi tuolloin Kuntalehdelle, että Kittilä on saanut liitosta ristiriitaisia toimintaohjeita eivätkä luottamusmiehet ole kokeneet saaneensa kaipaamaansa apua.

– Eropäätös oli oman aikansta tuotos, eikä päätöksen valmistelu ollut riittävän perusteellista, kesäkuun valtuustoaloitteessa muun muassa todetaan.

Heinäkuussa Rajala äänesti kunnanhallituksen kokouksessa sen puolesta, että kunnanhallitus esittää valtuustolle eroprosessin keskeyttämistä.

Kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja, nykyään Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmää edustava Inkeri Yritys pitää eropäätöksen perumista erinomaisena päätöksenä.

– Oli aivan turha päätös erota Kuntaliitosta. Sieltä saadaan asiantuntija-apu eri hallintokuntien ja luottamushenkilöiden käyttöön, Yritys sanoo.

Kittilän valtuusto hyväksyi yksimielisesti myös ponsiesityksen, jonka mukaan lautakuntien ja virkamiesten on perusteltava aikeensa, jos he aikovat käyttää jotain muuta lakipalvelua kuin Kuntaliiton lakipalvelua.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen otti tiedon Kittilän päätöksestä tyytyväisenä vastaan.

– Hyvä asia, että Kittilässä harkittiin uudestaan ja että valtuusto oli yksimielinen, Koskinen sanoo.

Juttua korjattu klo 15.00: Lisätty maininta, että Kuntaliitosta eroamisen perumiseksi tehtiin aloite jo viime valtuustokaudella.

Lue myös:

Lex Kittilä ei ole mystinen kommervenkki – VM valmis toimimaan Kittilässä muutamassa viikossa

Kittilä selvittää syyteharkinnassa olevien luottamushenkilöiden asemaa

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*