Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä on itse pyytänyt lupaa tulla kuulluksi asiassa välittömästi. Kuulemistilaisuus tapahtuu kunnanhallituksen kokouksen yhteydessä.
Kunnanhallitus päätti 9.1. kuulla kunnanjohtajaa kolmen kuukauden kuluessa. Hän on jo vastannut aiemmin jätettyihin kysymyksiin kirjallisesti.
Tiedonvaihto tapahtuu
vain kirjallisesti

Tilanteen tulehtuneisuutta kuvaa se, että myös kuulemistilaisuus tapahtuu kirjallisesti. Kunnanhallituksen puheenjohtajan Timo Kurulan (kesk.) mukaan tämä tapahtuu kunnanjohtajan aloitteesta. Näin tapahtui myös edellisessä hallituksen kokouksessa 14.4.
Myös silloin hallituksen jäsenet kysyivät kunnanjohtajalta perusteluita siihen, miksei hallitusta ollut informoitu tutkintapyynnön lähettämisestä. Kunnanjohtaja ei vastannut heti suullisesti, vaan kysymykset kirjattiin ylös ja Mäkelä vastaa kysymyksiin 5.5. kirjallisesti.
– Kuntalain mukaan kuntakonsernin johtoon kuuluvat kunnanhallitus, kunnanjohtaja ja muu asiaan liittyvä virkamiesjohto. Kyllä tämän mittaluokan asiassa täytyy kuulla myös kunnanhallituksen kantaa, Kurula tulkitsee.
Jatkosta päätetään 5.5.
Mahdollisista jatkotoimista päätetään 5.5. näiden sekä kuulemistilaisuudessa jätettävien vastausten perusteella.
Kurula ei lähde ennakoimaan jatkotoimia. Kokouksessa päätetään, jätetäänkö asia silleen vai lähetetäänkö se vielä kunnanvaltuuston pohdittavaksi.
– On vaikeaa käydä keskustelua, kun kunnanjohtaja antaa vain kirjallisia vastauksia. Se on paremminkin sellaista kirjeenvaihtoa, Kurula toteaa.
Kyse pitempiaikaisesta
luottamuspulasta
Kurula ei halua sanoa julkisesti, ovatko puhevälit kokonaan poikki, mutta sanoo tilanteen olevan kunnanjohtajalle vaikea suhteessa luottamusjohtoon.
– Luottamuspulassa on kysymys pitkäaikaisemmasta prosessista, johon hissikauppa ei sinänsä kuulu, vaan se on vain piste i:n päälle, Kurula toteaa, vaikka sanoo kunnanhallituksen tietämättä tehdyn tutkintapyynnön kyllä närästäneen luottamusjohtoa.
Hissikaupat hoidettu
asianmukaisesti
Julkisuudessa on kerrottu aiemmin, että Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä on tehnyt poliisille tutkintapyynnön, jossa epäillään Levitunturin hissiyhtiötä miljoonaluokan epäselvyyksistä Levin etelärinteen hiihtohissin tilaamisessa.
Toimitusjohtaja Jouni Palosaarta epäiltiin tutkintapyynnössä mm. lahjonnan vastaanotosta ja virka-aseman väärinkäytöstä elinkeinotoimessa. Palosaari myös erotettiin toimitusjohtajan tehtävästä.
– Poliisi lopetti esitutkinnan jo aiemmin ja myös syyttäjä totesi 23.4, ettei toimitusjohtaja Palosaari ole syyllistynyt tutkintapyynnössä mainittuihin luottamusaseman väärinkäyttöön, lahjonnan vastaanottoon, törkeän petoksen yritykseen eikä yrityssalaisuuden rikkomiseen. Hän ei myöskään salannut toisen yhtiön tarjousta hallitukselta.
Syyttäjän päätöksen mukaan Palosaaren ja hänen lähipiirinsä tileiltä ei löytynyt Doppelmayrin rahalähetyksiä. Asia on siis tutkittu ja aivan selvä, Kurula sanoo.
– Näkemyksemme mukaan Jouni Palosaari on hoitanut hissikauppaa pitkän kokemuksensa nojalla ammattitaitoisesti. Hissikauppa on myös rinneyhtiön kokonaisuudessa vain pieni osa, Kurula korostaa.
Kahden miljoonan
hintaero suli

Hissikaupasta on kirjoitettu Kurulan mukaan vääriä ja liioiteltuja numerotietoja. Kahden tarjouspyynnön välillä on katsottu olleen jopa kahden miljoonan euron hintaero. Kurulan mukaan näin ei ole.
25.10. 2013 tarjoukset olivat noin 5 miljoonaa euroa ja Doppelmayrin tarjous oli noin 200 000 euroa kalliimpi kuin Leitnerin tarjous.
Palosaari päätti kokonaistaloudellisen arvion pohjalta, että Doppelmayrin tarjous kannattaa hyväksyä. Tämä johtuu siitä, että Levin kaikki muut hissit on tilattu Doppelmayrilta ja Leitnerin hissi olisi Suomen ensimmäinen. Varaosien toimitus ja huolto pitäisi rakentaa täysin alusta, mikä maksaa, Kurula kertoo.
Hissiyhtiön hallitus päätti tilata hissin Leitnerilta, eikä päätöstä ole muutettu, vaikka yhtiökokous vaihtoi hissiyhtiön hallituksen 25.3.
– Kaupan jälkeen on ilmaantunut jo 300 000 euroa lisäkuluja. Pylväitä piti pystyttää yhtä enemmän kuin suunniteltiin ja varasto rakentaa, eli miinukselle mentiin, vaikka Leitnerin tarjouksessa oli 10 prosentin alennus, Kurula kertoo.
Kyse ei ole toisaalta siitäkään, etteikö Leitnerin tekniikka olisi hyvää, Kurula korostaa. 
– Mutta sitäkin on ihmetelty, miksei hissiyhtiön edellinen hallitus halunnut tavata Doppelmayrin johtoa Levin MM-kisojen aikana mahdollisen vastatarjouksen saamiseksi. Sitäkin on ihmetelty, Kurula toteaa.
Hissiyhtiön uusi hallitus palautti Palosaaren toimitusjohtajan tehtävään 25.3.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä