Kuva: Ville Miettinen

Nostoja eduskuntavaalien 2023 tuloskehituksestä vaali-illan aikana.

Klo 23.45 eduskuntavaalien ääniosuudet, kun 99,6 prosenttia äänistä laskettu: Kokoomus 20,8 prosenttia äänistä, perussuomalaiset 20,0, SDP 19,9 prosenttia. Keskusta 11,3, prosenttia, vasemmistoliitto 7,1, vihreät 7,0, prosenttia. RKP 4,3 prosenttia, KD 4,3, Liike nyt 2,4 muut yhteensä 2,8 prosenttia.

Paikat eduskunnassa: KOK 48, PS 46, SDP 43, KESK 23, VIHR 13, VAS 11, RKP 9 KD 5 LIIK. 1, MUUT 1.

Hallituspuolueista vain SDP onnistui lisäämään paikkojaan.

Mainos23.15. Pääministeri Sanna Marin kiittää puolueväkeä ja äänestäjiä SDP:n vaalivalvojaisissa. ”Pitkästä aikaa pääministeripulue on kasvattanut kannatusta ja paikkamäärää, vaikka tänään ei tultu ykkösenä maaliin. Uskon, että sosiaalidemokraattien vaihtoehto on näissä vaaleissa kuultu. Tämä on hieno päivä, koska me ollaan pärjätty vaaleissa hyvin. Demokratia on puhunut”, Marin sanoi ja onnitteli muita puolueita tuloksesta.

22.44 ”Rakkaat perussuomalaiset, tiedättekö mitä te olette tehneet? Te olette tehneet tämän puolueen parhaan vaalituloksen koskaan”, Riikka Purra puhuu juhliville perussuomalaisille puolueen valvojaisissa.

22.39 ”Tiedättekö mitä? Tuli iso voitto!” Petteri Orpo huutaa kokoomusväen vaalivalvojaisissa samaan tapaan kuin Timo Soini muinoin perussuomalaisten jytkystä. Kokoomuksen lääkkeet Suomen kuntoon laittamiseksi ovat saaneet vahvimman valtakirjan, Orpo kuvailee. ”Talous täytyy laittaa kuntoon, ja tämä viesti meni läpi.”

Eduskuntapaikat, kun äänistä laskettu 93,4 prosenttia: Kok 48 (+10), PS 46 (+7), SDP 43 (+3), Kesk 23 (-8), vihr 13 (-7), vas 11 (-5), RKP 9 (-), KD 5 (-), Liike nyt 1.

22.25 Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen on kommentoinut vaalien tuloskehitystä Twitterissä. Karhusen mukaan ennakkoäänien perusteella tulos näytti suotuisalta kaupunkipolitiikalle. Toisaalta Karhunen toteaa, että tulevan hallituksen politiikkaa on lähes mahdoton ennustaa, ennen kuin suurin puolue selviää. ”Kuntien kannalta ei ole lainkaan yhdentekevää, kenen johdolla neuvotteluja aletaan käydä. Isoja eroja mm. ympäristöpolitiikassa ja normiohjauksessa.”

22.20 Äänistä laskettu 87 prosenttia. Kannatusosuudet: kokoomus 20,9 prosenttia (+3,9 % viime vaaleista), perussuomalaiset 20,2 (+2,7), SDP 19,8 (+2,1). Keskusta 11,2 prosenttia (-2,6 %), vasemmistoliitto 7,1 (-1,1), vihreät 7,1 (-4,4).

21.45 Ylen ennusteen mukaan, kun 71 prosenttia äänistä on laskettu: kokoomus on voittamassa vaalit. Sen paikkaennuste on 48 (+10 paikkaa nykyisestä), perussuomalaisten 46 (+7) ja SDP:n 43 (+3).

Petteri Orpo: ”Ennusteen mukaan tulisi todella kova vaalivoitto. 10 lisäpaikkaa. Vahva mandaatti meidän politiikalle. Vielä 30 pinnaa laskematta, ei julistauduta yhtään miksikään. Jos tämä pitää, tämä on todella vahva vaalivoitto.”

Petteri Orpo riemuitsi tyynesti vaalivalvojaisissa Pikkuparlamentissa. Kuva: Tommy Pohjola

Riikka Purra: ”Kuten otaksuin ennakkoäänien julkaisun jälkeen, selvää nousua saattaa olla. Tämä on ennuste, mutta kyllähän tuo tulos erinomainen olisi. Totta kai tavoittelemme ykköspaikkaa, mutta seitsemän lisäpaikkaa on huikea vaalivoitto.”

Riikka Purran perussuomalaiset on kasvattamassa kansanedustajamääräänsä reilusti, suunnilleen saman verran kuin Annika Saarikon keskusta on menettämässä. Kuva: Tommy Pohjola.

Sanna Marin: ”Jännitetään loppuun asti. Olemme nostamassa kannatusta. Siitä kiitos kaikille äänestäjille. ”

Annika Saarikon mukaan tulos keskustan osalta, kannatusprosentti 11,2 ja 23 paikkaa (-8), on iso pettymys. ”Sen perusteella on kovin vaikea nähdä keskustaa hallitusvastuussa. Nyt alkaa työ kohti oikeasti suuren puolueen asemaa.”

Vihreät on menettämässä seitsemän paikkaa eduskunnassa nykyisestä 20:stä. Maria Ohisalo: ”Aivan valtava vaalitappio. Harmittaa todella paljon. Jännittää tulevaisuuden kannalta, miten Suomen eduskunnassa tehdään työtä ilmastonmuutoksen osalta. Tämän täytyy olla pohjakosketus, josta noustaan ylös.”

21.35 Äänestysprosentti eduskuntavaaleissa 2023 on 71,9. Paikkaennuste näyttää perussuomalaisille ja kokoomukselle 44 paikkaa kummallekin, SDP:lle 43 paikkaa.

21.30 Kun äänistä on laskettu noin 63 prosenttia, perussuomalaiset on ottanut kiinni kärkikaksikkoa. SDP:n osuus äänistä on 20,2 prosenttia, kokoomuksen 19,9 prosenttia ja perussuomalaisten 19,6 prosenttia.

20.50 ”Ehdottomasti raskas tappio. Jo tässä vaiheessa nähdään, että tulos on sellainen johon ei missään tapauksessa tyytyväinen”, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoo. Ohisalon mukaan tuloksissa heijastuu vaalikeskusteluissa painottunut oikeisto-vasemmistopolarisaatio.

Klo 20.48 Borgin mukaan taktinen äänestäminen näkyy vihreiden kannatuksessa.

20.35 Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo kokoomuksen olevan voittaja jo nyt, kun äänistä on laskettu 45 prosenttia. Voitosta kertoo mm. kansanedustajapaikkojen määrän ennuste, joka näyttää kokoomuksen saavan peräti yhdeksän lisäpaikkaa eduskuntaan. SDP:n Sanna Marin vakuuttaa puolueensa pitävän pintansa, vaikka perinteisesti SDP:n tulos heikkenee vaalipäivänä annettujen äänien tultua lasketuksi. Marin sanoo uskon perustuvan tuntumaan vaalikentillä.

Klo 20.20 Eduskuntavaalien ennakkoäänestysten tulokset olivat juuri niin tasaisia kuin ennakkoon vaaleista veikattiin. Kun ensimmäiset tulokset äänestyksestä julkistettiin kello 20 vaali-iltana, kokoomus ja SDP olivat lähes tasoissa ennakkoäänten julkistuksessa: kokoomuksen osuus äänistä oli 20,7 prosenttia ja SDP:n 20,6 prosenttia.

Perussuomalaisten osuus äänistä oli 18,6 prosenttia, keskustan 12,3 ja vasemmistoliiton 8,0 prosenttia.

Rajusti ääniosuuttaan ensimmäisten tulosten perusteella menettänyt vihreät oli kerännyt 7,3 prosenttia äänistä, kristillisdemokraatit 4,4 prosenttia ja ruotsalainen kansanpuolue 3,8 prosenttia. Liike nytin ääniosuus oli ensimmäisesä julistuksessa 2,0 prosenttia ja muiden puolueiden 1,9 prosenttia.

Kuntalehden vaalipodcastissakin vieraillut entinen vaalitutkija, nykyinen Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuspäällikkö Sami Borg muistutti Ylen tv-lähetyksessä, että suurten puolueiden järjestys voi vielä muuttua ensimmäisistä tuloksjulkistuksista.

– Emme tiedä kuinka moni äänioikeutetuista on käyttänyt äänioikeuttaanääntään tänään [sunnuntaina, vaalipäivänä]. Mikä on ennakkoäänten ja varsinaisen vaalipäivän varsinainen suhde? Borg sanoi, kun ennakkoäänistäkin oli vielä laskematta 400 000 reilu vartti äänestyksen päättymisen jälkeen.

Aiemmin eduskuntavaaleista:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*